2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Seimui pristatyta teisėjo Evaldo Pašilio kandidatūra į generalinio prokuroro pareigas

Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė Seimo posėdyje pristatė Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretą, kuriuo parlamentui pasiūlė pritarti teisėjo Evaldo Pašilio skyrimui Lietuvos Respublikos generaliniu prokuroru. 

Pasak šalies vadovės patarėjos, kandidatas yra teisininkas profesionalas, turintis ikiteisminio tyrimo pareigūno, teisėjo darbo ir vadovaujamo darbo patirties. 15 metų teisėjo darbo patirtį turintis kandidatas teisėjo karjerą pradėjo 1999 metais Ukmergėje. R. Svetikaitė pabrėžė, kad prieš kelias savaites Evaldas Pašilis Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos vienbalsiai pripažintas vienu tinkamiausių Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo pareigoms eiti. „Tai yra reikšmingas kiekvieno teisėjo darbo kokybės ir asmenybės įvertinimas“, – sakė Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja. 

Teisininko kvalifikaciją įgijęs Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, kandidatas dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento prie VRM Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi. 

Kaip pažymėjo šalies vadovės patarėja, kandidatas turi ir vadovaujamo darbo patirties – penkerius metus sėkmingai vadovavo Ukmergės rajono apylinkės teismui. „Teisėjų atrankos komisija kandidatą apibūdina kaip pasižymintį gerais administravimo įgūdžiais, aukšta profesine kultūra, komunikabilų, atsakingą, pareigingą ir taktišką, visose situacijose išliekantį objektyvų ir sąžiningą, siekiantį aukštų profesinių standartų“, – kalbėjo R. Svetikaitė. 

Posėdyje prisistatęs kandidatas į generalinio prokuroro pareigas tvirtino, kad Lietuvos prokuratūrą mato, kaip nepriklausomą valstybės instituciją, kuri visų pirma dirba žmogui, valstybėje, kurioje gerbiamos asmens teisės, laisvės, užtikrinamas nekaltumo prezumpcijos principas, ginamas viešasis interesas. „Svarbu, kad Lietuvos prokuratūroje dirbantis prokuroras būtų ne tik išsilavinęs teisininkas, bet ir jaustų atsakomybę prieš žmogų ir valstybę, matytų ne tik įstatymo raidę, bet ir jos turinį. Taip pat prokuroras turi jaustis saugus, kad jo nuoširdus darbas bus tinkamai įvertintas, nebus pažeistas teisėtų lūkesčių principas, sistemoje turėti skaidrias atrankos skatinimo ir karjeros procedūras. Kaip ir bet kuriai valstybės institucijai, taip ir prokuratūrai, reikalingas atsinaujinimas. Sunku rasti argumentų, kai į prokuratūros sistemą jau beveik penkeri metai nepriimami žmonės, o gabūs ir kvalifikuoti prokurorai palieka darbą tarnyboje. Prokuratūra turėtų būti patraukli institucija Lietuvoje ir užsienyje teisės mokslus pabaigusiam jaunimui, todėl ir sistemoje turėtų dirbti tik patys gabiausi šios srities profesionalai“, – sakė E. Pašilis. 

Kandidatui atsakius į Seimo narių klausimus, nutarta pradėti svarstymo procedūrą Seimo statuto nustatyta tvarka. Pagrindiniu komitetu Seimo nutarimo projektui (Nr. XIIP-3907) svarstyti paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Taip pat numatomi Seimo frakcijų susitikimai su kandidatu į šias pareigas. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – gruodžio 22 d. 

Evaldo Pašilio gyvenimo aprašymas.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė