2015 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „TS-LKD nedeleguos savo atstovo į Laisvės premijų komisiją, nes pastarosios sprendimą Seimo dauguma pamynė“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija atsisako deleguoti savo atstovą į Laisvės premijų komisiją, kol Seime nebus surasti sprendimai, kaip atkurti Laisvės premijos ir ją skiriančios Komisijos prestižą bei autoritetą. 

Komisijos nariai balsuodami slaptai nusprendė šiemet Laisvės premiją skirti Vytautui Landsbergiui, tačiau daugumos atstovų balsais Seime nuspręsta ignoruoti komisijos sprendimą. Matydami tokį žemo moralinio lygio valdančiųjų partijų ir ypač – socialdemokratų – poelgį, negalime toliau dalyvauti partiniuose spektakliuose, menkinančiuose V. Landsbergio, Nepriklausomybės ir Lietuvos autoritetą“, – sako Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. 

Opozicija atkreipia dėmesį ir į formaliuosius aspektus. 2011 m. rugsėjo 15 d. Lietuvos Respublikos Seimo priimtu įstatymu įsteigta Laisvės premija ir numatyta jos skyrimo tvarka. Remiantis Laisvės premijos įstatymo nuostatomis, bet kokie Laisvės premijos įstatyme numatyti terminai skirti 2015 metų Laisvės premiją, ją įteikiant 2016 m. sausio 13 d., jau yra pažeisti. 

Priminsime, kad 2013 m. balandžio 23 d. Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu XII-1182 patvirtinta Laisvės premijų komisija, vadovaudamasi Laisvės premijos įstatymo nuostatomis, Komisijos darbo reglamentu, apsvarsčiusi Komisijai pateiktas Laisvės premijos įstatymo nuostatas atitinkančias pretendentų kandidatūras, pateikė Lietuvos Respublikos Seimui svarstyti nutarimo projektą „Dėl 2015 metų Laisvės premijos paskyrimo Vytautui Landsbergiui“. 

2015 m. lapkričio 24 d. Seimo plenariniame posėdyje po svarstymo Seimas atmetė projektą, taip suabejodamas Laisvės premijų komisijos sprendimu ir paskatindamas iš komisijos veiklos pasitraukti jos narius, bei sukurdamas blogą precendentą, kad Seimas gali neatsižvelgti į komisijos sprendimą, taip sumenkinant komisijos autoritetą. 

Po tokio Seimo akibrokšto iš komisijos pirmininkių pasitraukė Irena Degutienė ir kiti nariai. Komisijoje nebeliko sprendimams priimti reikiamo skaičiaus narių.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė