2015 m. gruodžio 8 d., antradienis

Seimo opozicijos lyderis A. Kubilius nusivylęs valdančiųjų paviršutinišku požiūriu į valstybės biudžetą

Andrius Kubilius
Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, komentuodamas antrąjį valstybės biudžeto projekto svarstymą Seime, kurio metu nuspręsta jį tvirtinti gruodžio 10 d., teigė esantis nustebintas tokiu paviršutinišku valdančiųjų požiūriu į Valstybės kontrolės bei Europos Komisijos (EK) išvadas. 

Jau kelintus pastaruosius metus mes nematome pastangų siekti subalansuoto biudžeto, nepaisant to, kad ekonominė krizė, atrodo, įveikta ir ekonomika auga. Šią problemą labai aiškiai įvardijo Valstybės kontrolė, pagal Fiskalinės drausmės įstatymą atlikusi 2016 metų biudžeto auditą, ir dar svarbiau – Europos Komisija. Abi institucijos ragina deficitą mažinti faktiškai iki pusės procento nuo šalies BVP. Tačiau, kaip žinome, kitų metų biudžete Vyriausybė ir toliau nori palikti didesnį kaip 1 % deficitą. Tenka tik apgailestauti, kad finansų ministras išsisukinėja atsakydamas į EK pataisas, bet neieško būdų, kaip iš tikrųjų įgyvendinti Komisijos raginimą“, – teigia Seimo opozicijos lyderis A. Kubilius. 

Pastaroji išvadose konstatuoja, kad Vyriausybė savo tam tikrais veiksmais padidina deficitą pusę procento nuo BVP rinkimams artėjant. 

Mane stebina toks paviršutiniškas požiūris į labai rimtus dalykus, rimtus iššūkius Lietuvai. Manau, kad Vyriausybė daro didelę klaidą, pro pirštus žiūrėdama į EK pastabas ir deklaratyviai sakydama, kad į jas neatsižvelgs. Toks požiūris labai rizikingas ir žalingas. Lietuva gali prarasti patikimai savo šalies finansus besitvarkančios šalies reputaciją, o tai reikš, kad brangiau skolinsimės tarptautinėse rinkose, – sako A. Kubilius ir konstatuoja: – galiu tik apgailestauti ir dar kartą fiksuoti, kad Seimo dauguma atsisakė pasiūlyti Vyriausybei atsižvelgti į Valstybės kontrolės ir Europos Komisijos išvadas“. 

Priminsime, kad Seimo opozicijos lyderis pagal Seimo statuto 177 straipsnio 7 dalį siūlė 2016 m. biudžeto projektą grąžinti Vyriausybei taisyti. Seimo daugumos balsais į šį pasiūlymą atsižvelgta nebuvo. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė, 
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja 
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė