2015 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

Seimas priėmė Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas

Seimas, 47 parlamentarams balsavus už, 10 – prieš, 23 susilaikius, priėmė Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-3589(3)

Šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtintas naujas terminas – „pluoštinės kanapės sodininkystei“ – tai yra pluoštinės kanapės agrotechniniais ar fitosanitariniais tikslais auginamos tarp kitų sodo ar daržo augalų arba šalia jų. Pluoštinių kanapių sodininkystei augintojas gali auginti pluoštinių kanapių augalus ne didesniame kaip 0,1 ha žemės valdos plote, sėdamas iki 20 šių augalų vienetų į 0,01 ha. Šiuose mažuose ploteliuose, auginant pluoštines kanapes, nebus reikalaujama imti THC tyrimo. 

Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol galiojęs leidimas auginti tik įteisintų veislių pluoštines kanapes, t. y. tų, kurios jau yra Europos Sąjungos žemės ūkio augalų rūšių veislių bendrajame kataloge, sudarė kliūtis naujų veislių išvedimui ir moksliniams tyrimams įstatyme įtvirtinta išimtis auginant šiuos augalus mokslo, selekcijos ir naujai Lietuvoje sukurtų veislių ūkinio vertingumo tyrimo, siekiant jas įrašyti į Nacionalinį augalų veislių sąrašą tikslais, leidžiant plėtoti šių augalų selekciją. Tokiu būdu sudarant galimybę veisti Lietuvos klimatui tinkamesnes pluoštinių kanapių veisles. Įstatymu išspręsta viena iš didžiausių pluoštinių kanapių auginimo kliūčių, kai kanapių plotą skiriant melioracijos grioviui, ar nedideliam vandens telkiniui, kontroliuojančios institucijos traktuoja kaip atskirus laukus iš kurių imami atskiri mėginiai THC nustatymui. Priėmus įstatymą bus įtvirtinta, jog barjeras iki 8 metrų, nedalina vieno lauko į du, tokiu būdu ūkininkai sutaupys nemažai pinigų, nes vieno tyrimo kaina siekia 141 euro. 

Nustatyta, kad tiekiamos rinkai pluoštinių kanapių sėklos pakuotės etiketėje, jei sėkla tiekiama iš kitų Europos ekonominės erdvės valstybių, ir (arba) sertifikate, jei sėkla importuojama, turi būti nurodomas veislės pavadinimas. 

Pataisos įsigalios 2016 m. balandžio 1 d.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė