2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Po svarstymo pritarta siūlymui didinti finansavimą globėjų šeimoms ir šeimynoms

Seimas po svarstymo pritarė šalies vadovės Dalios Grybauskaitės teiktiems pasiūlymams, kuriais siekiama skatinti ir spartinti vaikų globą šeimose bei šeimynose ir įvaikinimą. Už atitinkamas Išmokų vaikams, Šeimynų, Socialinių paslaugų įstatymų pataisas (projektai Nr. XIIP-2865(2), Nr. XIIP-2866(2), Nr. XIIP-2867(2) balsavo 46 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras. Tam, kad jos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą. 

Svarstomais pakeitimais numatoma įtvirtinti tikslinį priedą šeimose globojamiems vaikams. Pagal projektą, vaiko globėjui (rūpintojui) už vaiką, kuriam globa (rūpyba) nustatyta šeimoje, nuo 2016 m. sausio 1 d. būtų mokamas vieno bazinės socialinės išmokos dydžio, o nuo 2017 m. sausio 1 d. – 4 bazinių socialinių išmokų dydžio globos (rūpybos) išmokos tikslinis priedas. Šiuo metu šeimos, globojančios vaiką, gauna 152 eurų išmoką, kuri yra nedidinta nuo 1999 metų. 

Šeimynų įstatymo naujomis nuostatomis numatoma garantuoti didesnes šeimynos dalyvių – ir tėvo, ir motinos – pajamas: dabar jiems garantuojama minimali mėnesio alga (300 eurų) didėtų iki ne mažesnės kaip Vyriausybės tvirtinamos einamųjų metų draudžiamųjų pajamų sumos (431 euro). Taip pat ketinama garantuoti finansinę pagalbą, kurios šeimyna galėtų tikėtis iš savivaldybės, pavyzdžiui, prireikus suremontuoti šeimynos būstą. 

Socialinių paslaugų įstatyme siūloma numatyti, kad vaikus globojančiai šeimai, globėjams (rūpintojams), įtėviams ir šeimynų dalyviams ar besirengiantiems jais tapti asmenims kiekvienoje savivaldybėje turėtų nuolat būti teikiama atestuotų socialinių darbuotojų ir kitų specialistų pagalba, užtikrinanti jų prižiūrimų, globojamų (rūpinamų) ar įvaikintų vaikų visapusį vystymąsi ir ugdymą. „Šiuo metu Lietuvoje veikia tik 19 atestuotų socialinių darbuotojų etatų, o tai neleidžia užtikrinti reikiamo ir laiku užtikrinto globėjų ir įtėvių parengimo, jų mokymų prieinamumo bei atitinkamai nepagrįstai pailgina patį įvaikinimo ir globos procesą“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė