2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas A. Kubilius: „Ministras Pirmininkas privalės Seimo salėje atsakyti į klausimus dėl kyšininkavimo įtarimų D. Žiugždienei ir A. Katinui”

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija ketvirtadienį ketina įregistruoti klausimus Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui dėl jo sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės ir Utenos mero Alvydo Katino kyšininkavimo skandalo bei paties premjero vaidmens ir atsakomybės šioje istorijoje. TS-LKD frakcijos seniūno Andriaus Kubiliaus nuomone, į klausimus Ministras Pirmininkas turės atsakyti jau kitą savaitę, lapkričio 10 d. Seimo plenarinio posėdžio metu. 

„Alvydo Katino ir Džiuljetos Žiugždienės kyšininkavimo skandalas yra neeilinis atvejis: kyla esminis klausimas, ar šioje istorijoje nėra požymių, kad socialdemokratų valdžioje yra susiformavusi visa korupcinė grandinė, kai išnaudojant partinius ryšius, besitęsiančius nuo aukščiausios valdžios iki savivaldybių, neužmirštama korumpuotai pasirūpinti ir savo asmeninės buities reikalais. D.Žiugždienė – ilgametė socialdemokratų premjerų ir prezidentų dešinioji ranka, iki šiol buvusi bene svarbiausiu žmogumi Algirdo Butkevičiaus komandoje – jo sekretoriato vadove. Alvydas Katinas – Utenos meras, vienas iš stipriausių socialdemokratų merų, vienas iš šios partijos vadovybės narių. Todėl skandalas paliečia ir patį A. Butkevičių. Norime žinoti, ką A.Butkevičius žinojo apie jo artimiausių žmonių korupcinės veiklos planus, ar jis buvo informuotas, kad D. Žiugždienė ieško, kas jai nemokamai ar su didele nuolaida Utenoje sutvarkytų namą? Ar pats premjeras nedalyvavo derinant tokių reikalų su A.Katinu? Ar premjeras buvo informuotas apie sėkmingą susitarimą dėl tokio kyšio? Taip pat norime žinoti, ar visoje šioje istorijoje dalyvavo ir kiti įtakingi socialdemokratai, pavyzdžiui, Utenoje rinkta Seimo narė Milda Petrauskienė. Galiausiai norime, kad pats premjeras įvertintų savo atsakomybę už jo aplinkos ir aukštų partijos pareigūnų korupcinę veiklą, apie kurią pastarosiomis dienomis girdime nuolatos”, – teigia Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Andrius Kubilius. 

A.Kubilius pabrėžia, kad D. Žiugždienė yra neelinės įtakos asmenybė, ką įrodo jos anksčiau užimtos pareigos socialdemokratų lyderių pašonėje. 1993 m. ji dirbo Prezidento Algirdo Brazausko komandoje, o nuo 1998 m. buvo „Algirdo Brazausko paramos fondo” vadove. Nuo 2001 iki 2006 m. dirbo Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko sekretoriato vadove, 2006–2008 m. Ministro Pirmininko Gedimino Kirkilo sekretoriato vadove. 2009 m. dirbo Seimo pirmininko Arūno Valinsko sekretoriato vadovės pavaduotoja, o vėliau, iki 2012 m. Kultūros ministerijos Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento direktore, kuravo Valdovų rūmų klausimą. Nuo 2012 gruodžio mėn. iki 2015 m. lapkričio ėjo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovės pareigas.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė