2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas. „A.Kubilius: „Premjero atsisakymas atsakyti į klausimus patvirtino prielaidą, kad premjero šeima gavo kyšį?“

Šiandien Seimo posėdyje valdančioji koalicija atmetė opozicijos siūlymą suteikti Seimo laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus Seimo Antikorupcijos komisijai ir pavesti jai atlikti parlamentinį tyrimą dėl to, ar UAB „Ministerium“ akcijų perleidimas Ministro Pirmininko žentui nebuvo privataus verslo dovana premjero šeimai už galimai sudarytas palankias sąlygas laimėti valstybės įstaigų rengiamus viešųjų pirkimų konkursus. 

Socialdemokratai pasiuntė aiškią žinią visuomenei, kad jie jokiomis aplinkybėmis neleis išsiaiškinti, ar premjero šeima iš privačios verslo bendrovės nėra gavusi šimtatūkstantinio kyšio, kaip atlygio už tai bendrovei sukurtas šiltnamio sąlygas valstybės užsakymams gauti. Atsisakymą atsakyti į konkrečius klausimus ir trukdymą sudaryti Seimo komisiją vertiname kaip aiškų pripažinimą, kad mūsų įtarimai dėl premjero šeimos gauto kyšio yra pagrįsti“, – sakė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius. 

Jis taip pat nusistebėjo pasikeitusia Darbo partijos pozicija tuo klausimu. Prieš kurį laiką Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis buvo paskelbęs, kad „kai įtarimų šešėlis krenta ant vieno aukščiausias pareigas valstybėje einančių asmenų (...), turime dėti visas pastangas, kad būtų išsiaiškintos su šiuo įvykiu susijusios aplinkybės“. 

Opozicija yra įsitikinusi, kad nėra atsakyta, ar po UAB „Ministerium“ akcijų perleidimo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentui E. Vaitasiui, sandorio bendrovės akcininkams, o tuo pačiu ir premjero žentui, buvo mokami dividendai. Taip pat neatsakyta, už kokią kainą E. Vaitasius akcijas įsigijo, ar ji atitinka rinkos kainą, kokio dydžio dividendai akcininkams galimai buvo išmokėti. Tad tik Seimo laikinosios komisijos tyrimas į šiuos klausimus galėjo atsakyti ir išaiškinti, ar Ministro Pirmininko šeima nėra gavusi dovanos iš privataus verslo. 

Iš „Ministerium“ pateiktos informacijos Seimo nariams yra žinoma, kad premjero žentui įsigijus bendrovės „Ministerium“ akcijas, jos sąskaitoje buvo 196 tūkst. litų, skirtų dividendams akcijų savininkams išmokėti. Taigi turėdamas pusę bendrovės akcijų, premjero žentas galėjo sulaukti 98 tūkst. litų dovanėlės iš buvusių bendrovės akcininkų.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė