2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: Laisvės premijų komisija subyrėjo

Šiandien Seime įvyko Laisvės premijų komisijos narių Sauliaus Pečeliūno ir Povilo Urbšio spaudos konferencija dėl vakarykščio Seimo sprendimo nepritarti Laisvės premijų komisijos teikimui. Konferencijoje stebėtasi trumparegišku Seimo sprendimu Laisvės premijos neskirti profesoriui Vytautui Landsbergiui. Kritiškai vertindami šį žingsnį ir suprasdami išreikštą nepasitikėjimą Laisvės premijų komisija, drauge su Irena Anna Gasperavičiūte, Nikolajumi Medvedevu ir Ona Valiukevičiūte, S. Pečeliūnas ir P. Urbšys nebemato prasmės toliau tęsti veiklos šioje komisijoje ir atsistatydina. 

Vakar Seimas nepritarė Laisvės premijų komisijos teikimui. Apgailestaujame, kad Laisvės premijų skyrimas politizuojamas, o kandidatai tampa politinių intrigų įrankiu“, – sakė P. Urbšys. 

Kitais metais Lietuvos Laisvės gynimo 25-mečio proga Laisvės premija nebus įteikta ir šiuo metu nėra jokių juridinių galimybių tai atlikti. Vienintelė galimybė – Seimui grįžti prie mūsų teikimo ir jį patvirtinti. Ar Seimas grįš prie jo ir pripažins savo klaidą, pamatysime. Tai jau jų sąžinės reikalas. Mes viską atlikome laiku, teisėtai ir atsakingai“, – sakė S. Pečeliūnas. 

Komentuodamas vakarykštį Seimo posėdį, S. Pečeliūnas stebėjosi kolegų išsakytais komentarais: „Kad ir kaip Seimo nariai būtų balsavę, jie turėjo nepraleisti progos patylėti ir neafišuoti savo nežinojimo, neišmanymo, nesusivokimo ir mėginimo dar kartą pretendentą pažeminti, apjuodinti. Šitaip elgdamiesi, jie niekina ir juodina, pirmiausia, patys save. Klausytis tokių niekų tikrai buvo gėda“. 

Galų gale gal tauta, taip drastiškai supurtyta, pradės mąstyti, jog negalima rinkimuose elgtis neatsakingai ir rinkti asmenis, kurie kritiniu momentu padarytų neatsakingus žingsnius. Kaip elgtis turime galvoti visi: ir tauta, ir jos atstovai“, – sakė S. Pečeliūnas. 

Laisvės premijų komisijos narių kreipimasis.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė