2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „VTEK neturi pagrindo atsisakyti tirti su „Aqua“ centru susijusių interesų konfliktų“

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos ir Antikorupcijos komisijos nariai Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydami pradėti tyrimus dėl galimų viešųjų ir privačių interesų pažeidimų Druskininkų savivaldybėje bei jai priklausančioje UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras Aqua“. 

VTEK prašome ištirti, ar buvo deklaruota ir ar nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatų tai, kad centre „Aqua“ dirba Druskininkų mero Ričardo Malinausko dukra, Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės sūnus, savivaldybės tarybos nario Virgaudo Taletavičiaus žmona, Druskininkų mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus žmona ir sūnus. Ne mažiau svarbus klausimas, ar minėti asmenys nusišalina nuo visų su „Aqua“ centru susijusių sprendimų priėmimo, kaip to reikalauja įstatymas“, – teigia parlamentaras A. Anušauskas. 

VTEK taip pat prašoma pradėti tyrimus dėl to, ar nemokamai „Aqua“ centro paslaugomis naudojęsi aukšti valstybės pareigūnai nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatų, draudžiančių priimti dovanas ar paslaugas arba naudotis pareigomis asmeninei naudai gauti. Tarp tokių nemokamas paslaugas gavusių pareigūnų žiniasklaidoje viešai įvardyti aplinkos viceministras Kęstutis Trečiokas, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Seimo Pirmininkės sekretoriato vadovas Žimantas Pacevičius, ūkio viceministras Marius Skarupskas, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis. 

Seimo nariai atkreipia dėmesį, kad jų žiniomis, Specialiųjų tyrimų tarnyba nėra pradėjusi jokio ikiteisminio tyrimo dėl išvardytų asmenų, todėl VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio viešas teiginys, esą pradėti tyrimą VTEK neleidžia vykstantis ikiteisminis tyrimas, yra klaidinantis ir neatitinka tikrovės. 

Stebina VTEK vadovo ir M.Siaurio pareiškimai, kad žinomi 33 įtariami asmenys, tačiau tyrimo dėl galimai supainiotų išvardytų asmenų interesų pradėti negalima dėl vykstančio ikiteisminio tyrimo. Joks ikiteisminis tyrimas dėl šių asmenų nėra vykdomas. Tyrimas vykdomas tik dėl centro „Aqua“ direktoriaus, todėl objektyvių teisinių kliūčių pradėti VTEK tyrimą nėra. Kyla klausimas, ar ir kodėl VTEK vengia pradėti tyrimą dėl Druskininkų savivaldybėje galimai vykstančių pažeidimų. Jei mūsų prašymas bus atmestas, VTEK atsakymą greičiausiai skųsime teismui“, – įtarimais dalinosi Seimo narė A. Bilotaitė.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė