2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „TS-LKD politikų parengtame memorandume – valstybės saugumą stiprinančios iniciatyvos“

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius laišku kreipėsi į šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, pristatydamas savo ir grupės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politikų – A. Ažubalio, R. Juknevičienės, L. Kasčiūno, Ž. Pavilionio ir E. Zingerio – parengtą memorandumą „Lietuvos politinė nacionalinio saugumo strategija: Rusijos sulaikymo strategija Baltijos regione“. Šiuo dokumentu siekiama paskatinti Lietuvos politikų, ekspertų ir diplomatų diskusiją apie esminius iššūkius Lietuvos saugumui bei apie svarbiausias politines ir geopolitines iniciatyvas, stiprinančias mūsų saugumą. 

Laiške Prezidentei pažymima, kad Lietuva ir Baltijos regiono šalys turi imtis visų reikalingų priemonių, kad V. Putino režimas būtų atgrasintas nuo pagundų mūsų regione provokuoti naujas „hibridines“ agresijas. 

Esame įsitikinę, kad tam reikia ne tik ir toliau stiprinti mūsų ir viso regiono karinį gynybinį potencialą, kam po agresijos Ukrainoje skiriame nemažai dėmesio. Reikia atsiminti, kad viso NBP9 Šiaurės–Baltijos regiono (5 Šiaurės šalys, 3 Baltijos valstybės ir Lenkija) konsoliduotas potencialas atgrasinti Rusiją nuo agresijos mūsų regione galėtų būti žymiai didesnis, nei kiekvienos atskirai paimtos šalies galimybės tai pasiekti“, – memorandumo autorių vardu teigia Seimo opozicijos lyderis A. Kubilius. 

Dokumente aptariama, kokių iniciatyvų Lietuva turi imtis tam, kad pasiektume žymiai gilesnės ir tampresnės viso NBP9 regiono politinės, ekonominės ir gynybinės konsolidacijos. 

Memorandume taip pat įvardijame daug įvairių politinių ir geopolitinių iniciatyvų ir nuostatų, kurios turėtų sulaukti žymiai didesnio Lietuvos valstybės dėmesio: nuo partinės diplomatijos priemonių įgyvendinimo tam, kad būtų sugrąžintas gebėjimas palaikyti tamprius asmeninius ryšius tarp regiono politikų, iki konkrečių priemonių, kurios padėtų mažinti erdves „hibridinėms“ provokacijoms tokiose politiškai jautriose temose, kaip tautinių mažumų ar tranzito į Karaliaučių reikalai. Kartu brėžiamos ir kryptys, kaip Lietuva galėtų dar efektyviau padėti Ukrainai bei stiprinti mūsų regiono saugumui būtinus JAV galios ir A. Merkel sukurtą Vokietijos lyderystės vaidmenis“, – rašoma laiške. 

Memorandumas pridedamas.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė