2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Seimas po svarstymo pritarė gerai besimokančio asmens nustatymo kriterijams

Seimas po svarstymo pritarė Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-3377(2), kuriomis numatoma įtvirtinti gerai besimokančio asmens nustatymo kriterijus. Už naujas nuostatas balsavo 60 Seimo narių, prieš – 12, susilaikė 25 parlamentarai. Tam, kad teisės akto pakeitimai būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą. 

Pagal svarstomas naujas nuostatas asmens studijų aukštojoje mokykloje rezultatai būtų vertinami pagal asmens įgytų žinių ir gebėjimų lygio įvertinimo skalę: puikiai (10), labai gerai (9), gerai (8), vidutiniškai (7), patenkinamai (6), silpnai (5), nepatenkinamai (4, 3, 2, 1). 

Valstybės finansuojamos pirmosios pakopos ar vientisosios studijos asmeniui būtų išlaikoma valstybės finansuojama studijų vieta, jeigu atitinkamo laikotarpio jo studijų rezultatų įvertinimo vidurkis būtų didesnis kaip vidutiniškai (7) ir asmuo neturėtų akademinių skolų. 

Valstybės finansavimo netekęs asmuo už studijas turėtų mokėti aukštosios mokyklos nustatytą studijų kainą, o jo valstybės finansuojamą studijų vietą užimtų geriausiai toje pačioje studijų programoje, tame pačiame kurse ir pagal tokią pačią studijų formą valstybės nefinansuojamoje studijų vietoje studijuojantis asmuo, jeigu atitinkamo laikotarpio jo studijų rezultatų įvertinimo vidurkis būtų didesnis kaip vidutiniškai (7) ir asmuo neturėtų akademinių skolų. 

Svarstomomis pataisomis siekiama įgyvendinti Konstitucinio Teismo 2014 m. lapkričio 10 d. nutarimą dėl Mokslo ir studijų įstatymo atitinkamų nuostatų atitikties Konstitucijai. 

Šiuo metu galiojančio Mokslo ir studijų įstatyme nustatyta, kad asmuo, kurio pirmosios pakopos ar vientisosios studijos yra valstybės finansuojamos, po aukštosios mokyklos nustatyto akademinio mokymosi laikotarpio, ne ilgesnio negu studijų metai, po kurio atliekama reguliari pagrindinė žinių patikra, netenka valstybės finansavimo studijoms, jeigu atitinkamo laikotarpio jo studijų rezultatų vidurkis yra daugiau kaip 20 procentinių punktų mažesnis negu aukštosios mokyklos atitinkamos studijų programos ir formos to paties kurso studijuojančiųjų atitinkamo laikotarpio studijų rezultatų vidurkis. Valstybės finansavimo netekęs asmuo už studijas turi mokėti aukštosios mokyklos nustatytą studijų kainą, o jo valstybės finansuojamą vietą užima geriausiai valstybės nefinansuojamoje vietoje besimokantis asmuo.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė