2015 m. spalio 13 d., antradienis

TS-LKD pasigenda šios Vyriausybės energetikos strategijos

Šiandien Seimas nepritarė Vyriausybės teiktam Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo projektui. Šiuo įstatymu Vyriausybė siūlė keisti suskystintų gamtinių dujų (SGD) infrastruktūros palaikymo mokesčio apskaičiavimo būdą – mokestis turėtų būti skaičiuojamas ne tik nuo suvartojamų dujų kiekio, bet ir nuo vartotojo turimų dujų vamzdyno pajėgumų. 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija balsuojant susilaikė, nes naujai siūloma tvarka didina šilumos kainą tose savivaldybėse, kurios jau anksčiau yra perėjusios nuo dujų prie biokuro deginimo. 

Vyriausybė nepateikia išsamaus įstatymo priėmimo poveikio vertinimo, todėl mes nežinome, kokio dydžio sumas savivaldybių šilumos gamybos įmonės dėl to turės mokėti ir ar, siekiant išvengti šio mokesčio, nebus naikinami tose savivaldybėse esantys dujų vamzdynai. Mes norėtume, kad Vyriausybė Seimui pateiktų savivaldybių šilumos įmonių mokėtinų mokesčių prognozes ir garantijas, kad dėl tokio sprendimo ateityje dujų vartojimas dar labiau nemažės ir nebus naikinama dujų infrastruktūra“, – sakė Seimo TS-LKD frakcijos narys, šešėlinės vyriausybės energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Seimo TS-LDK frakcijos seniūnas Andrius Kubilius atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu Vyriausybė keičia daugiau svarbių nuostatų energetikoje, tačiau nepateikia bendro paveikslo, kaip šie pokyčiai gali atsiliepti šalies energetikos ūkiui po kelerių metų: „Vyriausybė keičia mokestį, kuris gali paveikti daugelį jėgainių ir kartu naikina termofikacinių jėgainių kvotas – iš esmės keičiasi visa sistema. Vienintelis tinkamas sprendimas būtų, kad Vyriausybė, kartu su šiais sprendimais pateiktų ir energetikos strategiją, kurioje pamatytume, kaip Vyriausybė mato visą vaizdą, o ne atskirus epizodus“. 

TS-LDK frakcijos narių nuomone, tarp abejotinų Vyriausybės sprendimų gamtinių dujų sektoriuje patenka ir praėjusiais metais patvirtinta permokos už ankstesniais metais iš „Gazprom“ pirktas gamtines dujas grąžinimo tvarka. Ją kritikavusio Seimo nario D. Kreivio nuomone, ta tvarka yra neteisinga, nes ji susieta su dabartiniu gamtinių dujų vartojimu, todėl ne visi rinkos dalyviai anksčiau didele kaina pirkę dujas tą kompensaciją gali gauti. 

Primename, kad TS-LKD frakcija dar rugsėjo 21 d. kreipėsi į Vyriausybę pareikšdama nepritarimą siūlomiems dujų infrastruktūros mokesčio įstatymo pakeitimams. Pareiškimą rasite čia.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė