2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

„Pradedama parlamentinio tyrimo procedūra dėl A. Butkevičiaus aplinkos galimai neskaidraus dalyvavimo valstybiniuose viešinimo paslaugų konkursuose“

Seimo nariai įregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma suteikti Seimo Antikorupcijos komisijai įgaliojimus atlikti parlamentinį tyrimą dėl valstybinių viešinimo paslaugų konkursų skaidrumo, ar nebuvo korupcijos apraiškų Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentui įsigyjant UAB „Ministerium“ akcijų. 

Tikimės, kad šis parlamentinis tyrimas padės atsakyti į esminį klausimą: ar šios Vyriausybės veikloje nėra sistemingo valstybės resursų naudojimo siekiant atsidėkoti už buvusias, esamas ar būsimas rinkimų kampanijų organizavimo paslaugas. Būtent toks įtarimas kyla matant visą istorijos, kurios epicentre atsidūrė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas ir visuomeninė konsultantė, raidą. Informacijoje, kurią paskelbė žiniasklaida ir kurios tikslumu jau įsitikinome, yra ryškios galimos politinės korupcijos požymių. Demokratinėje valstybėje toks veikimas yra netoleruotinas ir gali privesti prie labai rimtų demokratijos erozijos procesų, todėl būtina atlikti rimtą tyrimą“, – sako Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. 

Parlamentarai siekia išsiaiškinti, kaip premjero visuomeninei konsultantei Daliai Kutraitei-Giedraitienei arba jos šeimos nariams ir verslo partneriams buvo atsilyginama už Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų kampanijos organizavimo paslaugas, ar šiam atlygiui nebuvo naudojami valstybės pinigai per neskaidrius viešinimo paslaugų konkursus? Ar vertinant konkursų nugalėtojus komisijose dalyvavo socialdemokratų partijos nariai, kokia buvo jų įtaka laimėtojo parinkimui? 

Komisijai būtų suteikti įgaliojimai gauti net paties Ministro Pirmininko nuo visuomenės slepiamą informaciją, kaip tarp UAB „Ministerium“ akcininkų atsidūrė jo žentas Evaldas Vaitasius ir ar akcijų perdavimo sandoriai nebuvo fiktyvūs, siekiant atsilyginti Ministro Pirmininko šeimai už sėkmę viešųjų pirkimų konkursuose? 

Taip pat siekiama išsiaiškinti kaip ir kokiu būdu UAB „Ministerium“ ir VšĮ „Socialiniai partneriai“ kartu su kitomis viešųjų ryšių paslaugas teikiančiomis įmonėmis laimėjo didelės apimties valstybinius viešinimo paslaugų konkursus. 

Galiausiai, tyrimą pradėjusi Antikorupcijos komisija galėtų aiškiai atsakyti, ar nėra požymių, jog viešųjų pirkimų konkursų laimėtojų vertinimas pagal „ekonominį naudingumą“, kuris buvo ypač sėkmingas UAB „Ministerium“ ir VšĮ „Socialiniai partneriai“, valstybiniuose viešinimo paslaugų konkursuose nėra tapęs sisteminių manipuliacijų įrankiu, kuriuo valdžios atstovai naudojasi siekdami savo partijoms ar asmeniškai naudingų sprendimų? Ar nėra požymių, kad valstybinių įstaigų ir įmonių viešiesiems ryšiams skirtos lėšos tampa šiuo metu valdžioje esančių politinių partijų ar atskirų politikų rinkiminių kampanijų tiesioginio ar netiesioginio finansavimo vienu iš reikšmingų šaltinių? 



Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė