2015 m. rugsėjo 24 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas. „A.Kubilius: „Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neturi jokio plano, kaip integruos pabėgėlius“

Po trečiadienį vykusio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene, frakcijos seniūnas Andrius Kubilius teigia, kad ministerija į pabėgėlių integracijos klausimus žiūri visiškai pro pirštus. Ministerija nesirengia pabėgėlių priėmimui ir netelkia žmogiškųjų išteklių, kurių reikės šiam svarbiam procesui įgyvendinti. 

Ministrė nesupranta būsimo pabėgėlių integravimo iššūkio rimtumo, todėl ministerija neturi nei plano, ką darys, nei pajėgumų spręsti integracijos klausimus. Ministrė naiviai tikisi, kad pavyks pabėgėlius išdalinti savivaldybėms į šeimas, kuriomis rūpinsis „Caritas“, „Raudonasis Kryžius“ ir Klaipėdos socialinės paramos centras. Tačiau abejotina, kad šios organizacijos turi pakankamai išteklių susitvarkyti su daugiau nei tūkstančio pabėgėlių integracija, nes jų sukaupta patirtis yra dirbant su dešimt kartų mažesniu imigrantų skaičiumi. Ir tai yra visas skambiai ministrės skelbiamas planas”, – A. Pabedinskienės planais abejoja Seimo opozicijos lyderis. 

Pasak A.Kubiliaus, ryškėja ir tai, kad pati ministerija tiesiog neturi žmogiškųjų išteklių, kurie rimtai dirbtų formuojant pabėgėlių integracijos politiką. Ministerijoje nėra jokio padalinio, kuris dirbtų specialiai integracijos klausimais, o visą politiką šalia kitų savo funkcijų kuruoja tik mažutis Lygių galimybių skyrius. Darbuotojai nėra pakankamai apmokomi dirbti integracijos klausimais, nevyksta plati ir aktyvi gerosios patirties kaita su imigrantų integracijos politiką jau ilgai vykdančiomis šalimis. Kaip teigia patys ministerijos atstovai, pastaruoju metu vos pora žmonių buvo nuvykę pasižiūrėti, kaip integracija vyksta Suomijoje, kai reikėtų plačios ministerijos darbuotojų mokymo programos. Netgi Pabradės pabėgėlių registracijos centre, pasak ministrės, yra tik vienas žmogus, kuris šiuo metu aktyviai domisi dabartine pabėgėlių krize ir jų integravimo politika. 

Ministrė negeba atsakyti į klausimus, kaip bus sprendžiamos tokios labai tikėtinos situacijos, kai, pavyzdžiui, pabėgėliai bus perkeliami į savivaldybę, kurioje nebus galimybių jų vaikų švietimui ar galimybės jiems patiems įsidarbinti. Kas tada bus daroma? Ministrė atsakymo neturi. Toks ministerijos ir kartu visos Vyriausybės abejingumas, nepasirengimas yra labai pavojingas. Paviršutiniškas požiūris į pabėgėlių integracijos iššūkius gali turėti labai daug neigiamų pasekmių tiek patiems pabėgėliams, tiek ir visai Lietuvai,” – teigia A. Kubilius.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė