2015 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Seimo posėdyje paminėtos Nepriklausomybės Akto signatarų A. Karoblio, J. Dringelio ir V. Paliūno gimimo metinės

Seimas plenariniame posėdyje paminėjo Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatų, Nepriklausomybės Akto signatarų Antano Karoblio 75-ąsias, Juozo Dringelio 80-ąsias ir Vytauto Paliūno 85-ąsias gimimo metines. Jų atminimą Seimo nariai paminėjo tylos minute.

Renginyje kalbas sakė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas Nikolajus Medvedevas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatė, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarė Irena Andrukaitienė, Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Bronislavas Juozas Kuzmickas ir Seimo narys Arimantas Dumčius.

Seimo narys J. Sabatauskas, prisimindamas A. Karoblio atminimą, kalbėjo, kad bene būdingiausias jo bruožas – matyti žmonėse gera ir pačiam daryti gerus darbus vardan savo gimtojo krašto ir jo žmonių. „Anot knygos apie Kovo 11-osios Akto signatarą Antaną Karoblį autorės Birutės Saulės Sabaitės, kiekvienas iš mūsų susikuria tokį pasaulį, kokį nori susikurti. Antanas Karoblis į pasaulį žvelgė kaip mylintis Lietuvą pilietis, kuriam būdinga didelė tolerancija ir inteligencija. Tai rodo ir paauglystės, ir subrendusio mokslininko, dėstytojo, politiko veikla, jo pastangos padėti gimtajam Pasvalio kraštui“, – tvirtino J. Sabatauskas.

Minėjime kalbėjusi Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Degutienė atkreipė dėmesį, kad dar prieš nepriklausomybės paskelbimą J. Dringelis rašė apie visų mūsų lauksiančius iššūkius. „Svarbiausia čia atkreipti dėmesį, jog Juozas savo raštuose perspėjo, kad didžiausią pavojų mūsų laisvei kels ne ekonominiai sunkumai, kilsiantys dėl blokados ir Maskvos bandymų pakirpti sparnus jaunai valstybei, tačiau dėl žmogaus dvasią sukausčiusių pančių“, – pabrėžė I. Degutienė. Pasak jos, J. Dringelio mintys lieka itin aktualios dėl to, kad primena, jog turime akcentuoti ne tik energetinę nepriklausomybę, politinės sistemos pamatų sutvirtinimą, tačiau visų pirma žmogaus dvasinį ugdymą.

Seimo nario J. Sabatausko kalba
Seimo nario Arimanto Dumčiaus kalba
Seimo Pirmininko pavaduotojos I. Degutienės kalba
Nepriklausomybės Akto signatarės Irenos Andrukaitienės kalba
Nepriklausomybės Akto signataro Bronislavo Juozo Kuzmicko kalba
Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputato Nikolajus Medvedevo kalba


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė