2015 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Seimas pritarė Respublikos Prezidentės veto: politinės partijos negalės būti viešosios informacijos rengėjomis

Seimas nusprendė pritarti Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto ir priimti grąžintus pakartotinai svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus (projektas (Nr. XIIP-2871 GR) su visomis šalies vadovės pateiktomis pataisomis. Už tai, kad įstatymas būtų priimtas su visais Respublikos Prezidentės pasiūlymais, balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 26 parlamentarai. 

Seimas birželio 23 d. priimtomis įstatymo pataisomis buvo nusprendęs nuo kitų metų pradžios panaikinti ribojimus politinėms partijoms būti visuomenės viešosios informacijos rengėjomis ir (ar) jų dalyvėmis. Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė yra tvirtinusi, kad šio įstatymo veto nulėmė tai, kad jo svarstymo metu buvo panaikintas beveik 20 metų mūsų teisėje galiojęs saugiklis, apribojęs galimybes politinėms partijoms kontroliuoti žiniasklaidos priemones. Pasak šalies vadovės patarėjos, Prezidentės nuomone, siekiant išsaugoti ir stiprinti konstitucines žiniasklaidos laisvės apsaugos garantijas, užtikrinti tinkamą visuomenės informavimo kokybę ir neleisti politizuoti žiniasklaidos, ribojimas politinėms partijoms būti viešosios informacijos rengėjomis ir dalyvauti visuomenės informavimo priemonių valdyme turi išlikti. 

Pagal šalies vadovės pateiktas ir Seimo priimtas pataisas viešosios informacijos rengėjais ir (ar) jų dalyviais negalės būti: valstybės institucijos ir įstaigos (išskyrus mokslo ir studijų institucijas bei švietimo įstaigas), taip pat juridiniai asmenys, kurių steigėjas, dalininkas ar akcininkas yra valstybė, jos institucija ar įstaiga; savivaldybių institucijos ir įstaigos (išskyrus mokslo ir studijų institucijas bei švietimo įstaigas), taip pat juridiniai asmenys, kurių steigėjas, dalininkas ar akcininkas yra savivaldybė, jos institucija ar įstaiga; bankai ir jų įsteigti ir (ar) valdomi juridiniai asmenys; politinės partijos. 

Šie subjektai galės leisti neperiodinius informacinio pobūdžio leidinius, turėti informacinės visuomenės informavimo priemonių, skirtų visuomenei informuoti apie savo veiklą. Valstybės ir savivaldybių mokslo ir studijų institucijos bei švietimo įstaigos turimas informacinės visuomenės informavimo priemones ir jose skleidžiamą viešąją informaciją galės naudoti tik tiek, kiek tai susiję su mokslo, studijų ir švietimo veikla.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė