2015 m. rugsėjo 24 d., ketvirtadienis

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui įpareigoti pacientus pranešti apie neatvykimą į gydymo įstaigą

Seimo Tėvynės Sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas pristatė Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 12 straipsnio pataisų projektą Nr. XIIP-3373

Įstatymą siūloma papildyti nuostata, numatančia, kad pacientas, užsiregistravęs planinei asmens sveikatos priežiūros paslaugai gauti, tačiau negalintis atvykti nustatytu laiku, privalo apie tai informuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigą ne vėliau kaip prieš dvidešimt keturias valandas iki paslaugos gavimo laiko pradžios. 

Pasak A. Matulo, pastaruoju metu vis daugiau atvejų, kuomet pacientai užsiregistruoja planinei asmens sveikatos priežiūros paslaugai, tačiau neatvyksta, o gydymo įstaigos apie tai neinformuoja. Dažnai asmenys užsiregistruoja keliose gydymo įstaigose, tačiau eina tik ten, kur eilė ateina greičiau. 

Įstaigų vadovai pateikė duomenis, kad apie 30 proc. pacientų, užsiregistravusių konsultacijai arba tyrimui į polikliniką neatvyksta ir apie tai nepraneša. Atsiranda labai daug tarpų, prastovų, staiga susiorganizuoti ir pakviesti kitą žmogų neįmanoma, įstaiga patiria didžiulius nuostolius. Sakoma, kad jeigu atsirastų pareiga pacientui pranešti, kad jis neatvys, būtų galima gerokai sutrumpinti laukiančiųjų eiles“, – teigė A. Matulas. 

Projektui po pateikimo pritarė 48, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 15 Seimo narių. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – gruodžio 1 d.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė