2015 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija: Lietuva galėtų pasinaudoti Norvegijos, Suomijos, Islandijos ir Švedijos gerąja patirtimi, mažinant alkoholio vartojimą

Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija nuosekliai palaiko įrodymais grindžiamas politikų, valstybės ir nevyriausybinių organizacijų iniciatyvas dėl alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių vartojimo mažinimo. 

2015 m. rugsėjo 18 d. Lietuvos Respublikos Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos nariai susitiko su Lietuvoje viešinčia Šiaurės šalių alkoholio ir narkotikų politikos tinklo (NordAN Nordic Alcohol and Drug Policy Network) valdyba aptarti aktualių Baltijos ir Šiaurės šalims alkoholio kontrolės priemonių, pasidalinti jų įgyvendinimo patirtimi. Šiame tinkle Lietuvos nevyriausybines organizacijas atstovauja didžiausia šioje srityje skėtinė organizacija – Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, kurią atstovavo prezidentas prof. Aurelijus Veryga ir valdybos narė Nijolė Goštautaitė Midttun. 

Susitikime ir vėliau vykusioje spaudos konferencijoje dalyvavo NordAN prezidentas Peteris Alebekas (Peter Allebeck) (Švedija) ir valdybos nariai Arnis Einarsonas (Árni Einarsson) (Islandija, Information Center on Alcohol and Drug Prevention direktorius), Kristina Hanula (Kristiina Hannula) (Suomija), Lauris Bėkmanas (Lauri Beekmann) (Estija), Stigas Erikas Sorheimas (Stig Erik Sørheim) (Norvegija). 

Susitikime pristatyti jau dešimtmetį veikiančios Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pasiekimai, naujausi darbai ir sunkumai, aptarta geroji Šiaurės šalių patirtis, kurią galėtų panaudoti ir Lietuva, mažindama alkoholio vartojimą ir sukeltą žalą. Komisijos pirmininkė L. Dmitrijeva pristatė inicijuotas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, siekiant, kad Lietuvos Respublikoje visi parduodami alkoholiniai gėrimai būtų ženklinami įspėjamaisiais grafiniais ženklais apie alkoholio žalą nėščioms moterims. Ženklinant alkoholinius gėrimus, nurodytas grafinis ženklas įspėtų nėščias moteris, kad alkoholinių gėrimų vartojimas nėštumo metu, net mažais kiekiais, gali turėti rimtų pasekmių kūdikio sveikatai. 

NordAN Prezidentas prof. P. Alebekas pabrėžė, kad svarbi Švedijos sėkmės mažinant vartojimą prielaida – politinis ir visuomeninis konsensusas, kad alkoholis visiškai netoleruojamas vairuojant, nėštumo metu ir darbe, todėl labai palankiai įvertino komisijos alkoholio pakuočių ženklinimo iniciatyvą. 

Spaudos konferencijoje buvo priminta, kad alkoholis – vienas iš svarbiausių blogos sveikatos veiksnys Lietuvoje, kurio nesumažinus, neįmanoma pasiekti geresnės vaikų ir suaugusiųjų sveikatos, gyvenimo kokybės ir tvaraus ekonominio augimo. Šiaurės šalių atstovai pasidalino alkoholio prekybos valstybės monopolio patirtimi. Šią daugelį metų veikiančią sistemą Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Islandijoje nuosekliai palaiko įvairios politinės partijos, labai palankiai vertina visuomenė, mokslininkai, ji vertinama kaip veiksminga priemonė apsaugoti vartotojus ir jų teises, o ne kaip „draudžiamoji“ priemonė. Valstybės alkoholio monopolis užtikrina kontrolės įstatymų laikymąsi, iki minimumo sumažina alkoholio prieinamumą nepilnamečiams. 

S. E. Sorheimas pabrėžė, kad nors Norvegijoje šiuo metu yra labai liberalios pakraipos vyriausybė, ji palaiko visus esminius Norvegijos alkoholio kontrolės elementus. Šiose šalyse suprantama, kad alkoholis nėra įprasta prekė, o pavojinga psichoaktyvioji medžiaga, todėl piliečiai alkoholio kontrolės priemones. 

A. Einarsonas pasidalino Islandijos patirtimi, kaip pavyko itin stipriai sumažinti vaikų ir jaunimo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą. Jis pabrėžė, kad jo šalis perėmė iki šiol taikomą Norvegijos, Švedijos ir Suomijos gerąją praktiką, grindžiamą aukštais mokesčiais ir kaina, valstybės monopoliu, ir papildomai sėkmingai įgyvendino darbo su vaikais, mokyklomis ir tėvais programas. 

K. Hanula pasidalino informacija apie visiems 7–9 klasių moksleiviams privalomas Suomijoje sveikatos pamokas, tačiau priminė, kad ir joms įgyvendinti būtinas alkoholio kontrolės politikos priemonių paketas, kurį Suomija neseniai sustiprino uždrausdama alkoholio rinkodarą socialiniuose tinkluose. 

Lietuvos politikams dar kartą buvo priminta, kad Šiaurės ir Baltijos šalys palaiko Lietuvos politikų pastangas siekti mokslu pagrįstų alkoholio kontrolės politikos priemonių ir palaiko Lietuvos sprendimus ženklinti alkoholinius gėrimus įspėjimais apie žalą sveikatai bei drausti prekybą alkoholiniais gėrimais degalinėse, taip pat primindamos, kad tam tikru istorijos laikotarpiu Skandinavijos šalys taip pat pasižymėjo itin probleminiu alkoholio vartojimu ir tik sistemingos alkoholio prieinamumo mažinimo, reklamos draudimo ir kainos didinimo priemonės padėjo pasiektų tų rezultatų, kuriuos Norvegija, Islandija ar Švedija šiuo metu jau gali pristatyti kaip sėkmės istorijas. 

Spaudos konferencijos garso įrašą galite rasti čia.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė