2015 m. rugsėjo 1 d., antradienis

2015-09-09 spaudos konferencija

Šių metų rugsėjo 9 d. 9.00 val. Lietuvos Respublikos Seimo spaudos konferencijų salėje vyks kasmetinė Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos (toliau – Komisijos) spaudos konferencija, skirta tarptautinei vaisiaus alkoholinio sindromo dienai paminėti, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į alkoholio vartojimo nėštumo metu keliamus pavojus. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvaus Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas prof. (HP) dr. Algirdas Utkus, Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Neonatologijos centro gydytoja konsultantė prof. dr. Nijolė Drazdienė, Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) atstovai. 

Visuomenėje apie alkoholį sklando daug įvairiausių nuomonių ir mitų, bet pagrindinis dalykas, kurį būtina žinoti kiekvienam, yra tai, jog alkoholis - psichoaktyvioji medžiaga, veikianti tiek motiną, tiek vaisių. Vartojančios alkoholį būsimos mamos rizikuoja ne tik savo sveikata (gali sutrikti kepenų ir širdies veikla), tačiau ir savo būsimo kūdikio vystymusi bei sveikata. Alkoholis, esantis nėščiosios kraujyje, per placentą keliauja į vaisiaus kraują, ir jo koncentracija vaisiaus audiniuose būna tokia pat kaip ir motinos kraujyje.


Sunkiausias alkoholio nulemtas vaisiaus raidos sutrikimas yra vaisiaus alkoholinis sindromas, dėl kurio vaikui gali pasireikšti įvairūs fiziniai, kognityviniai, emociniai bei socialiniai sutrikimai. Alkoholio sukeliami pažeidimai galimi visą nėštumą. Alkoholio atsisakyti rekomenduojama ir savo kūdikius maitinančioms moterims, nes alkoholis iš motinos kraujo lengvai patenka į pieną. 

Komisija dar pernai inicijavo Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymą siekiant, kad Lietuvos Respublikoje visi parduodami alkoholiniai gėrimai būtų ženklinami įspėjamaisiais grafiniais ženklais apie alkoholio žalą nėščioms moterims. Ženklinant alkoholinius gėrimus, nurodytas grafinis ženklas įspėtų nėščias moteris, kad alkoholinių gėrimų vartojimas neštumo metu, net mažais kiekiais, gali turėti rimtų pasekmių kūdikio sveikatai. 

Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo Nr. I-587 9 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP- 2062(2) notifikavus Europos Komisijai pagal 1998 m. birželio 22 d. Europos Parlamento ir tarybos direktyvą 98/34/EB, 2015 m. liepos 10 d. buvo gautas Europos Komisijos pranešimas, kuriame nurodytą minėtą įstatymo projektą taip pat notifikuoti ir pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maisto teikimo vartotojams. 

Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo Nr. I-587 9 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP- 2062(2) buvo papildomai notifikuotas pagal Europos Komisijos nurodytą Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 ir įstatymo projektui nustatytas priėmimo atidėjimo laikotarpis yra pratęstas iki 2015 m. spalio 23 d.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė