2015 m. sausio 9 d., penktadienis

Seime bus pristatytos parodos „2014 metų Laisvės premijos laureatas Adamas Michnikas“ ir „Mes buvome ten...“, skirtos Laisvės gynėjų dienai paminėti

Sausio 13 d., antradienį, 9.20 val. Parlamento galerijoje (Seimo I r.) bus atverta paroda, skirta 2014 metų Laisvės premijos laureatui Adamui Michnikui, Lenkijos visuomenės veikėjui, disidentui, vienam iš Lenkijos opozicinio judėjimo „Solidarumas“ lyderių, žurnalistui, eseistui ir politikos publicistui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui. Taip pat bus pristatyta fotografijų ir autentiškų liudijimų paroda „Mes buvome ten...“.

Vyriausiasis "Gazeta Wyborcza" redaktorius Adamas Michnikas. Varšuva, 2013 m. gruodžio 4 d.
Aut.- Kuba Atys, "Agencja Gazeta"

Parodoje „2014 metų Laisvės premijos laureatas Adamas Michnikas“ eksponuojamos fotografijos, pristatančios A. Michniko gyvenimą, atskleidžiančios jo kaip Lenkijos visuomenės veikėjo, politiko, intelektualo veiklą, liudijančios jo ryšius su Lietuva. Paroda parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos ambasada Lenkijos Respublikoje, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ agentūra „Agencja Gazeta“, Lenkijos institutu Vilniuje, centru „Menų, kultūrų ir tautų paribys“ Seinuose, Vytauto Didžiojo universitetu ir Klaipėdos universitetu. 

Paroda „Mes buvome ten“ – gyva atmintis – nuotraukos ir tų dienų autentiški žmonių liudijimai. Fotografijose užfiksuoti Lietuvos žmonės, ginantys ir saugantys Lietuvos laisvę, kai į ją kėsinosi Nepriklausomybės priešai, daug šviesių beginklių drąsuolių veidų – jauni ir seni, budėję naktį ir dieną, statę barikadas, užtvaras, savanoriai Parlamento viduje, įtampos valandomis dirbę Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo deputatai. 

Fotografijų autoriai – Alfredas Girdziušas, Andrius Petrulevičius, Vilius Jasinevičius, fiksavę daugelį Sąjūdžio ir Lietuvos atgimimo istorijos akimirkų. Parodoje eksponuojami ir ranka rašyti autentiški Lietuvos žmonių liudijimai, su nubraižytomis sovietinės kariuomenės pastatų užėmimo, Televizijos bokšto šturmo schemomis. Rankraštiniai šaltiniai saugomi Lietuvos valstybės naujajame archyve. Parodos dizainerė – Skirmantė Vaitkevičiūtė. 

Parlamento galerijoje parodos, skirtos Laisvės gynėjų dienai atminti, bus eksponuojamos iki sausio 30 d. 

Parodas parengė Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Parlamentarizmo istorijos ir atminimo skyrius.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė