2014 m. gruodžio 17 d., trečiadienis

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas aptarė kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vykdo Komiteto pasiūlymus

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, šiandien posėdyje išklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų informaciją apie tai, kaip vykdomi Komiteto 2014 m. gegužės 7 d. suformuluoti pasiūlymai ministerijai dėl Vietos bendruomenių savivaldos 2013-2015 metų programos įgyvendinimo organizavimo, finansavimo ir kontrolės. 

Minėtame sprendime Komitetas siūlė tikslinti šioje programoje naudojamų sąvokų apibrėžimus, dėl vietos bendruomenių tarybų sudėties keitimo, taip pat dėl programos stebėsenai ir atsiskaitymui naudojamų vertinimo kriterijų tobulinimo. 

Komitetas, išklausęs informaciją, dar kartą ministerijos paprašė, kad būtų keičiamas šios programos įgyvendinimo aprašas, jame numatant, kad seniūnijose steigiamų vietos bendruomenių tarybose ne mažiau kaip trečdalį narių sudarytų gyvenamųjų vietovių bendruomenių rinkti atstovai – seniūnaičiai. Taip pat atkreipė ministerijos dėmesį, kad sėkmingam programos (konkrečių projektų) įgyvendinimui trukdo ilgai trunkančios viešųjų pirkimų procedūros. Komitetas pasiūlė, kad metams pasibaigus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija organizuotų renginį, kurio metu kartu su savivaldybių, seniūnaičių, vietos bendruomenių tarybų ir kitų institucijų atstovais į programą įrašytų šios programos įgyvendinimo 2014 metais rezultatus, įsigilintų į vis dar kylančias problemas ir priimtų sprendimus, leidžiančius sėkmingiau dirbti 2015 m. įsisavinant šiai programai skirtus 9 mln. litų. 

Šio klausimo svarstymą Komitetas pratęs ir Pavasario sesijos (II ketvirtyje) išklausydamas šios programos įgyvendinimo 2014 m. rezultatus ir pokyčius 2015 m. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė