2014 m. gruodžio 9 d., antradienis

Svarstymas dėl rezoliucijos dėl baudžiamosios atsakomybės už seksualinių paslaugų pirkimą

Šiandien Seimas svarstė Seimo narės Vincės Vaidevutės Margevičienės teiktą rezoliucijos dėl baudžiamosios atsakomybės už seksualinių paslaugų pirkimą projektą

Svarstyme Seimo narys Algirdas Vaclovas Patackas pasisakė: „Ger­bia­mie­ji Sei­mo na­riai, yra toks ter­mi­nas „in­dust­ri­ja“. Tai yra, kai vals­ty­bė pel­no­si iš žmo­gaus sil­pny­bių, tuo la­biau iš ydų. Mes jau tu­ri­me vi­są puokš­tę – tai nar­ko­ma­ni­ja, al­ko­ho­lis, nar­ko­ti­kai, ta­ba­kas, lo­ši­mai ir t. t. Ta­čiau tos ma­no iš­var­dy­tos ydos ža­lo­ja tik­tai žmo­gaus kū­ną. Gal­būt lo­ši­mo at­ve­ju yra ki­toks psi­cho­lo­gi­nis po­vei­kis. O vie­na iš ydų – pros­ti­tucija – ža­lo­ja ne ką ki­ta, kaip žmo­gaus sie­lą. Šiuo at­ve­ju nuos­to­liai yra ne­­lygs­ta­mi, to­dėl mes jo­kiais bū­dais ne­tu­rė­tu­me šio klau­si­mo veng­ti. Jis yra toks, va­din­ki­me… Kar­tais į ji žiū­ri­ma la­bai leng­va­bū­diš­kai, jis su­ke­lia tam tik­rų lėkš­tų pa­juo­ka­vi­mų, ta­čiau tai yra per­ne­lyg rim­ta, kad mes ga­lė­tu­me sau leis­ti to­kią pa­žiū­rą, tuo la­biau kad esa­me ka­ta­li­kiš­ka ša­lis. Tai­gi la­bai pri­ta­riu V. V. Mar­ge­vi­čie­nės ini­cia­ty­vai ga­lų ga­le ši­tą klau­si­mą pa­ju­din­ti, tik su vie­na iš­ly­ga, kad bū­tų pri­im­ta J. Raz­mos pa­tai­sa, kur yra siū­lo­ma iš­brauk­ti ad­mi­nist­ra­ci­nę at­sa­ko­my­bę už ver­ti­mą­si pros­ti­tucija. Be abe­jo, ši­to­je, va­din­kim, ne­ži­nau, ko­kį čia ge­riau žo­dį su­ra­dus, nuo­puo­lio in­dust­ri­jo­je yra du ob­jek­tai, t. y. klien­tas ir pros­ti­tutė. Klien­tas yra ne ma­žiau kal­tas kaip ir ki­ta pu­sė, o už­vis kal­čiau­sias yra su­te­ne­ris, ku­ris, pa­vyz­džiui, Pran­cū­zi­jo­je ga­li bū­ti įka­lin­tas, esant tam tik­roms ap­lin­ky­bėms, net iki gy­vos gal­vos. Tai­gi siū­lau pra­dė­ti ši­tą klau­si­mą nag­ri­nė­ti ir pra­šy­čiau, kad tai ne­bū­tų to­kie leng­va­bū­diš­ki pa­juo­ka­vi­mai, o bū­tų pa­si­žiū­rė­ta la­bai rim­tai. Tuo tur­būt ir baig­siu. Pa­bai­gai. Tu­rė­tu­me grįž­ti prie nor­ma­lių ter­mi­nų. Vi­suo­met, kai yra me­luo­ja­ma, yra pa­ren­ka­mi ko­kie nors neut­ra­lūs ter­mi­nai. Ką tai reiš­kia sek­su­a­li­nės pa­slau­gos? Ko­kios čia pa­slau­gos? Yra ki­ti lie­tu­viš­ki la­bai pa­pras­ti žo­džiai: pa­leis­tu­va­vi­mas, iš­tvir­ka­vi­mas ir taip to­liau. Tai­gi va­din­ki­me daik­tus sa­vais var­dais ir ne­den­ki­me jų to­kiais neu­ro­ling­vis­ti­niais pra­si­ma­ny­mais. Kvie­čiu bal­suo­ti už“. 

Seimo posėdžio pirmininkė Irena Degutienė: „Ger­bia­mie­ji ko­le­gos, da­bar aš jums pa­skai­ty­siu: „Re­zo­liu­ci­jos pro­jek­to svars­ty­mas ir pri­ėmi­mas. Po re­zo­liu­ci­jos pro­jek­to svars­ty­mo Sei­mas nu­spren­džia (dė­me­sio!): pir­ma, ar pri­im­ti re­zo­liu­ci­ją be pa­tai­sų. Šis siū­ly­mas ne­ga­li bū­ti pri­im­tas, jei­gu tam prieš­ta­rau­ja dau­giau kaip 1/3 vi­sų Sei­mo na­rių; an­tra, re­da­guo­ti re­zo­liu­ci­jos pro­jek­tą“. Re­da­guo­ti tur­būt rei­kė­tų, nes yra įre­gist­ruo­ta J. Raz­mos pa­tai­sa. Gal ga­li­me iš kar­to ben­dru su­ta­ri­mu su­tik­ti re­da­guo­ti re­zo­liu­ci­jos pro­jek­tą, ta­da su­da­ry­si­me dar­bo gru­pę. Ar pri­ta­ria­te to­kiam siū­ly­mui? (Bal­sai sa­lė­je) Va­di­na­si, re­da­guo­ja­me re­zo­liu­ci­jos pro­jek­tą. (...) Da­bar rei­kia su­da­ry­ti re­dak­ci­nę ko­mi­si­ją. Ne­ga­li bū­ti dau­giau kaip de­vy­ni Sei­mo na­riai. Fra­k­ci­jų na­riai, gal ga­li­te iš kar­to pa­siū­ly­ti? Rei­kia de­vy­nių. (Bal­sai sa­lė­je) Ga­li bū­ti ir ma­žiau, kaip no­ri­te. (...) (Bal­sai sa­lė­je) (...) Re­dak­ci­nė ko­mi­si­ja yra iš aš­tuo­nių Sei­mo na­rių: V. V. Mar­ge­vi­čie­nė, A. Dum­b­ra­va, O. Lei­pu­tė, G. Pur­va­nec­kie­nė, P. Čim­ba­ras, P. Urb­šys, J. Kvet­kov­skis ir S. Šed­ba­ras. (Bal­sai sa­lė­je) Ge­rai. Dė­kui. Vi­sus siū­ly­mus per­duo­kit re­dak­ci­nei ko­mi­si­jai, jei­gu dar kas nors tu­ri­te ko­kių siū­ly­mų. Šiuo klau­si­mu bai­giam (...)“. 

Po svarstymo replikos teise pasisakė Seimo narys Remigijus Žemaitaitis: „Ačiū, ger­bia­mo­ji pir­mi­nin­ke. Iš tik­rų­jų tą ko­mi­si­ją tu­ri su­da­ry­ti žmo­nės, ku­rie gy­ve­ni­me tų pa­slau­gų nė­ra pir­kę ir nė­ra jų tu­rė­ję, ti­kiuo­si, jie ten pro­tin­gai, tvar­kin­gai pa­žiū­rės ir įkai­nius, ir ta­ri­fus nu­sta­tys. Ge­ro dar­bo!“.

Toliau pasisakė Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė: „Ger­bia­mie­ji ko­le­gos, jei­gu ga­li­ma, vie­ną mi­nu­tė­lę ty­los! Jei­gu jūs skai­tė­te šią re­zo­liu­ci­ją ir skai­tė­te šian­dien jums vi­siems iš­pla­tin­tą me­džia­gą, iš tik­rų­jų man la­bai gai­la, kad mes šai­po­mės ir juo­kau­ja­me, nes yra at­lik­ta la­bai daug ty­ri­mų ir iš tų ty­ri­mų aiš­kiai ma­ty­ti, kad tai jau­nė­ja, kad įtrau­kia­mi vai­kai – ir ber­niu­kai, ir mer­gai­tės, daž­niau­siai tu­rin­tys leng­vą ne­ga­lią, ku­rie ne­ži­no, kaip elg­tis sve­ti­mo­je ša­ly­je, ir tai, kad jų mir­tin­gu­mas yra di­džiu­lis. Net­gi Lie­tu­vo­je pa­gal per­nai at­lik­tą ty­ri­mą bu­vo 11 teis­mo pro­ce­sų, nu­tei­sė 11 jau­nų mer­gai­čių, ku­rios net ne­bai­gu­sios pa­grin­di­nės mo­kyk­los. Tai vi­sai ne­juo­kin­ga, tai yra la­bai rim­ta. Ir va­kar, ir šian­dien Eu­ro­pos Par­la­men­tas svars­to, Ai­ri­ja pri­ėmė įsta­ty­mą, šve­dai jau pri­ėmė įsta­ty­mą 1999 m. Aš ma­tau, kad da­lis vy­rų net ne­no­ri gir­dė­ti ir klau­sy­ti, bet, ati­to­link Vieš­pa­tie, jei­gu tai bus mū­sų vai­kai ar anū­kai“. 

Seimo posėdžio pirmininkė Irena Degutienė: „Dė­kui. Ger­bia­mie­ji ko­le­gos, tik­rai mes kaž­kaip juo­kais čia vis­ką nu­lei­do­me, o pro­ble­ma la­bai rim­ta“.