2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Siūloma tirti ne tik energetikos įmones, bet ir jų prižiūrėtojus“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos ir Seimo Energetikos komisijos nariai Andrius Kubilius, Kęstutis Masiulis ir Rokas Žilinskas rašte Seimo Energetikos komisijai atkreipia dėmesį, kad didžiuliai neatitikimai tarp Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) ir jos nusamdytų auditorių išvadų kelia abejonių dėl VKEKK energetikos įmonių patikrinimo aktuose pateiktų duomenų ir išvadų pagrįstumo. Dėl tos priežasties Seimo nariai kreipėsi į komisijos pirmininką Kęstutį Daukšį reikalaudami praplėsti jo vadovaujamos komisijos siūlomų nagrinėti klausimų ratą ir pačios VKEKK veiklos tyrimu. Energetikos komisija kreipėsi į Seimą prašydama įgaliojimų atlikti parlamentinį tyrimą dėl VKEKK atliktų energetikos įmonių patikrinimų rezultatų ir jų vykdytos finansinės komercinės veiklos 2009–2014 m. 

Seimo nariai atkreipia dėmesį, kad VKEKK pasamdytų auditorių „Civitta“ ir „Jungtinė Audito Kontora“ tarpiniai rezultatai neatitinka VKEKK atlikto patikrinimo aktuose pateiktų duomenų. VKEKK specialistų pateikiami skaičiai viršija auditorių duomenis kelias dešimtis kartų. 

VKEKK specialistai visus tuos metus turėjo galimybę daryti patikrinimus, žinojo visą informaciją, todėl nėra suprantama, kodėl jie ankščiau patys nedarė patikrinimų, nors turėjo visas galimybes, o viešai pasiskelbę apie gerbiamų auditorių nusamdymą, neatsižvelgė į jų išvadas ir net nelaukė, kol jos bus patvirtintos ir pasirašytos. Ar šiuo atveju nebuvo iššvaistyti mokesčių mokėtojų pinigai auditorių tyrimui, kuriuo nesinaudojama?“, – teigiama kreipimesi. 

Atkreipiamas dėmesys ir dėl viešojo pirkimo konkurso, po kurio buvo nusamdyti auditoriai, skaidrumo. Aiškėja, kad viena iš įmonių nėra registruota kaip audito įmonė ir nėra duomenų, kad joje dirbtų bent vienas atestuotas auditorius. 

Seimo nariai, remdamiesi turima informacija, reikalauja praplėsti Energetikos komisijos nagrinėtinų klausimų aprėptį klausimais, susijusiais su pačios VKEKK veikla ir galimu įgaliojimų viršijimu. Siūloma svarstyti šiuos klausimus: 

1. Ar nebuvo padaryta žala „Lietuvos energijos gamyba“, „Litgrid“, „Lesto“ akcinėms bendrovėms dėl nestabilios VKEKK vykdomos elektros energetikos sektoriaus reguliavimo politikos? 

2. Ar VKEKK 2008–2014 m. veikė vidaus audito ir kontrolės sistema? Kaip VKEKK vidaus audito ir kontrolės sistema užtikrino reguliuojamų sąnaudų patikros principų stabilumą ir jų laikymąsi 2008–2014 m.? 

3. Kokie VKEKK elektros energetikos sektoriaus reguliavimo politikos principai leido 2014 m. VKEKK priimtus sprendimus taikyti atgaline data? 

4. Ar Valstybės kontrolė yra atlikusi Energetikos įstatyme numatytą VKEKK veiklos ir finansinį auditą 2008–2014 m.? 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė