2014 m. gruodžio 8 d., pirmadienis

Seimo opozicijos lyderio A. Kubiliaus pranešimas: „Ar Seimo Pirmininkė išdrįs laužyti Seimo Statutą?“

Andrius Kubilius
Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus kalba, pasakyta spaudos konferencijoje (2014-12-08) 

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė skelbia, kad ji nekreips dėmesio į opozicijos pareiškimą, kurį pasirašė daugiau nei 1/5 Seimo narių ir kuriame nurodoma į šiurkščius Seimo statuto pažeidimus, priimant Valstybės ir savivaldybių biudžeto įstatymą. Pagal Seimo Statutą tokio pareiškimo paskelbimas automatiškai reiškia, kad Seimo Pirmininkė turi sustabdyti priimto biudžeto įstatymo pasirašymo procedūrą, tol kol opozicijos pareiškimo neišnagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Seimo Pirmininkė skelbia, kad ji nepaisys Seimo Statuto. Tai reikštų, kad Seimo Pirmininkė šiurkščiai laužo Seimo Statutą, ir taip elgtis verčia atsakingus Seimo kanceliarijos pareigūnus. Tokie veiksmai būtų laikomi nusikalstamais veiksmais, kuriuos turėtų vertinti ne tik Konstitucinis Teismas. 

Pateiktos įstatymo pataisos, leidžiančios pensijas grąžinti vienu ypu 

Ar užteks sveiko proto premjerui tam, kad pritartų opozicijai dėl pensijų kompensavimo ir pensijų didinimo? 

Praėjusiame Seimo posėdyje išdėstėme, kad valdžia daro didelę klaidą pensijų kompensavimą išdėstydama per dvejus metus, taip pat nurodėme, kad yra visos galimybės pensijų kompensacijas išmokėti ne per dvejus metus, o vienu ypu. Tai galima padaryti ne tik su paprastomis senatvės pensijomis, bet ir su vadinamomis „dirbančiųjų pensijomis“, kurios visos buvo mažinamos 2009–2010 metais. 

Mes pateikėme reikiamas įstatymų pataisas, bet ar valdžiai užteks sveiko proto joms pritarti, pamatysime tik antradienį. Suteikia vilties tai, kad premjeras sutiko antradienį ateiti į mūsų frakciją aptarti mūsų pateiktų esminių pasiūlymų. 

Kodėl valdžia nutarė mažosioms ūkinėms bendrijoms taikyti „eutanaziją su atidėjimu“? 

Pradėsiu nuo paprastos žinios: valdžia nutarė sunaikinti mažąsias ūkines bendrijas (MB), tą naują verslo formą, kurią mūsų Vyriausybė paleido į gyvenimą ir kuri susilaukė didelio populiarumo, ypač kaip šeimos verslo vystymo instrumentas. Valdžios aklas noras MB apmokestinti kaip paprastas uždarąsias akcines bendroves (UAB) yra mirties nuosprendis visoms MB. Po Dainiaus Kreivio ir Remigijaus Šimašiaus bendrų pastangų Seime sustabdyti tokias MB „žudynes“, Seimo valdantieji pasiūlė tariamą kompromisą – tokie mokesčiai bus netaikomi pirmaisiais veiklos metais. Tokį pasiūlymą pavadinau „mažųjų bendrijų eutanazija su atidėjimu“. Bandysime ir toliau stabdyti valdžios daromą didžiulę klaidą. 

Verta prisiminti, kad praėjusiais metais Pasaulio Banko daromoje kasmetinėje verslo sąlygų apžvalgoje „Doing Business“ už MB verslo formos įgyvendinimą Lietuva galutiniame reitinge buvo pakylėta per 10 vietų net į 17 vietą. Ši valdžia daro viską, kad tokį įdirbį prarastume. Įdomu, ką apie visa tai galvoja Lietuvos Respublikos ūkio ministras, kuris kol kas nė žodžio šia tema nepasakė. Kyla klausimas – ar Lietuva iš viso dar turi ūkio ministrą, o jeigu turi – tai gal kas nors prisimena jo pavardę? 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė