2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Seimo narys K. Starkevičius: „Lietuvos žemės ūkis nėra Rusijos įkaitas“

Kazys Starkevičius
Prieš keletą dienų Egiptas patvirtino Lietuvos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai – lietuviška jautiena atitinka reikalavimus ir galės būti eksportuojama į Egiptą. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius teigia, jog dabar galima būti tikriems, kad tai tik pradžia – Lietuvos žemės ūkio verslas ras ir kitų rinkų. 

Gyvūnų gerovės įstatymo pakeitimai, kurių dėka Lietuvos ūkininkams ir mėsininkams bus leista eksportuoti savo skerdieną į musulmoniškas ir judėjų šalis, sukėlė daug diskusijų. „Ritualinio skerdimo“ sąvoka buvo netinkamai interpretuojama – tarsi gyvulius religiniais sumetimais aukos prie aukurų. Tačiau vienas iš keisčiausių ir kvailiausių argumentų prieš šį įstatymo pakeitimą buvo – vis tiek rinkų tokiai mėsai neturime, tai kam pataikauti žydams arba musulmonams? Bet kaip rodo praktika, tie kurie taip teigė, labai klydo, nes rinkos gali atsirasti arba neatsirasti tik tada, kai turi ką pasiūlyti“, – teigia Seimo narys. 

K. Starkevičius mano, kad naujoje rinkoje įsitvirtinti bus sunku, bet to reikia visiems tiek verslui, tiek ir Lietuvos valstybei. Seimo narys mano, kad tokie sprendimai ne pataikavimas, kaip buvo teigiama, o – vadavimasis nuo pataikavimo ir prisitaikymo sąlygų. 

Nepriklausomybės ir galimybės rinktis reikia ieškoti ne tik energetikos, bet ir rinkų srityje. Kai kurių oponentų logika, kad reikia geriau pataikauti Rusijai, bijant, ar ji bus geranoriška ir neuždarys rinkų prisidengdama „kokybės patikrinimu“ ar dar kokia nors dingstimi, o ne ieškoti naujų rinkų – kelia nuostabą. Pakanka dešimtmečius lipti ant to paties grėblio“, – sako K. Starkevičius. 

Seimo narys džiaugiasi, kad politiniame lygmenyje nugalėjo sveikas protas ir galima viltis, kad Lietuvos verslas persiorientuos į naujas rinkas, nors tai ir nebus lengva. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė