2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Seimas pritarė šalies vadovės veto dėl Tabako kontrolės įstatymo pataisų

Seimas plenariniame posėdyje nusprendė pritarti Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui laikyti nepriimtomis Tabako kontrolės įstatymo pataisas (Nr. XIP-3676 GR). Už tai, kad įstatymo pataisos būtų svarstomos iš naujo balsavo 27 Seimo nariai, už siūlymą įstatymą laikyti nepriimtu – 76 parlamentarai. 

Seimas lapkričio 20 d. buvo nusprendęs nuo 2015 m. 2 proc. akcizo pajamų, gautų už apdorotą tabaką, skirti Vyriausybės tvirtinamai Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos programai (tarpinstituciniam veiklos planui). Šios programos lėšos būtų naudojamos psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencinei veiklai (prevencijos programoms, projektams, moksliniams tyrimams, socialinei reklamai ir kt.) finansuoti. 

Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja Giedrė Kaminskaitė-Salters, pristatydama Respublikos Prezidentės dekretą, atkreipė dėmesį, kad dabar šalyje veikia Nacionalinė narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos programa bei Alkoholio tabako kontrolės programa, o šioms programoms įgyvendinti jau yra numatytos lėšos iki 2016 metų. 

Įstatyme numatomas finansavimas skirti naujai programai, kai tuo tarpu ilgalaikė strategija, kuri nubrėžtų valstybės tikslus ir suformuotų aiškią narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos politiką, nėra patvirtinta“, – sakė šalies vadovės vyriausioji patarėja. Prezidentė palaiko iniciatyvas, skirtas priklausomybės ligų prevencijai, tačiau pabrėžia, kad valstybės pinigai turi būti naudojami skaidriai ir atsakingai. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė