2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Seimas patikslino Baudžiamąjį kodeksą dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo

Seimas, 85 parlamentarams balsavus už ir 2 susilaikius, pakeitė Baudžiamojo kodekso (BK) 190 straipsnį (įstatymo projektas Nr. XIIP-1441(2), padidindamas turto vertę, nuo kurios asmeniui, kuomet nusikalstamos veikos dalykas yra tam tikros vertės turtas, kyla baudžiamoji atsakomybė. 

Šiuo metu galiojančiame kodekso pagal 190 straipsnio 1 dalį, asmeniui kyla baudžiamoji atsakomybė jeigu jis įvykdo nusikalstamą veiką, susijusią su turtu, kurio vertė viršija 1 MGL dydžio sumą (turtas yra laikomas didelės vertės, kai jo vertė viršija 250 MGL dydžio sumą, ir nedidelės vertės – kai jo vertė viršija 1 MGL, bet neviršija 3 MGL dydžio sumos). 

Priimtomis pataisomis nustatyta, kad turtas yra didelės vertės, kai jo vertė viršija 250 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio sumą, ir nedidelės vertės – kai jo vertė viršija 3 MGL, bet neviršija 5 MGL dydžio sumos. 

Šiuo metu galiojančio Administracinių teisės pažeidimų Kodekso (ATPK) 50 straipsnio 1 dalyje numatyta administracinė atsakomybė už turtinio pobūdžio nusikaltimus, kuri siejasi su BK numatyta atsakomybe. Pagal ATPK asmuo atsako administracine tvarka, jeigu pagrobto turto vertė neviršija 1 MGL. 

Atsižvelgiant į priimtas BK pataisas patikslintas ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso 50 straipsnis (įstatymo projektas Nr. XIIP-1442(2), nustatant, kad turto pagrobimas laikomas smulkiuoju, jeigu pagrobtojo turto vertė neviršija 3 MGL dydžio sumos. Lietuvai jungiantis prie eurozonos valstybių patikslinti ir baudų dydžiai: smulkusis svetimo turto pagrobimas vagystės, sukčiavimo, pasisavinimo arba iššvaistymo būdu, kai nėra BK 178, 182, 183, 184 straipsniuose numatytų sunkinančių aplinkybių, – užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt šešių iki dviejų šimtų šešiasdešimties eurų arba administracinį areštą nuo dešimties iki trisdešimties parų. Už šias pataisas balsavo 92, susilaikė 2 Seimo nariai. 

Pataisos įsigalioja 2015 m. sausio 1 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė