2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Priimtos pataisos sudarys palankesnes sąlygas pigesniems vaistiniams preparatams patekti į Lietuvos rinką

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Farmacijos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2307(2), kuriomis nutarta nustatyti trumpesnį vaistinio preparato lygiagretaus importo leidimo išdavimo terminą. Pasak teisės akto pakeitimų iniciatorių, 45 dienų terminą sutrumpinus iki 30 dienų siekiama sudaryti palankesnes sąlygas pigesniems vaistiniams preparatams patekti į Lietuvos rinką ir gerinti vaistinių preparatų prieinamumą pacientams. 

Priimtomis pataisomis taip pat nutarta atsisakyti reikalavimo Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai kiekvienu atveju prieš priimant sprendimą dėl vaistinio preparato lygiagretaus importo leidimo išdavimo kreiptis į Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybės, iš kurios ketinama lygiagrečiai importuoti vaistinį preparatą, kompetentingą instituciją dėl duomenų ir informacijos, susijusios su vaistinio preparato registracija, pateikimo. 

Atsižvelgiant į tai, kad lygiagrečiai importuojamo vaistinio preparato priedai, pakuotės ženklinimas ir pakuotės lapelis yra skelbiami Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos interneto svetainėje, atsisakyta reikalavimo tarnybai kartu su lygiagretaus importo leidimu išduoti šiuos priedus. 

Už šias naujas nuostatas, kurios įsigalios 2015 m. liepos 1 d., balsavo 75 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 3 parlamentarai. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė