2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Daliai savarankiškai dirbančiųjų bus taikoma palengvinta socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarka

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2571(2), pagal kurias savarankiškai dirbantieji vienerius metus nuo pirmosios veiklos pradžios „Sodrai“ mokės įmokas tik nuo lėšų asmeniniams poreikiams, kurios deklaruojamos Valstybinei mokesčių inspekcijai kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos. Priimtos pataisos, už kurias balsavo 83 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 25 parlamentarai, palies individualių įmonių, mažųjų bendrijų narius ar ūkinių bendrijų tikruosius narius. 

Posėdžio metu Seimas taip pat pritarė pataisoms, kuriomis nuspręsta šią palengvintą socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarką taikyti ir jauniems asmenims iki 29 metų, senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams, taip pat asmenims, kurie jau yra apdrausti socialiniu draudimu kaip dirbantys kitais pagrindais. Kiti savarankiškai dirbantys asmenys socialinio draudimo įmokas mokės nuo išsiimamų asmeniniams poreikiams lėšų sumos, ne mažesnės kaip minimalioji mėnesinė alga. 

Pagal iki šiol priimtą redakciją nuo 2015 m. sausio 1 d. būtų įsigalioję Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimai, numatantys privalomą valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimą nuo minimalios mėnesio algos visiems individualių įmonių savininkams, tikrųjų ir komanditinių ūkinių bendrijų nariams bei mažųjų bendrijų nariams. Jokių lengvatų pirmaisiais veiklos metais nebuvo numatyta. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė