2014 m. lapkričio 7 d., penktadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Šiuo metu stipriai kylanti dujų kaina Lietuvai – Vyriausybės derybų su „Gazprom“ rezultatas?“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius ir TS-LKD frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės energetikos ministras Dainius Kreivys reikalauja premjero Algirdo Butkevičiaus atsakyti į klausimus apie tikruosius derybų su „Gazprom“ dėl dujų kainos Lietuvai rezultatus, nes mano, kad jie lemia vėl didėjančią dujų kainą. 

Lietuvos Vyriausybė derėjosi dėl dujų kainos Lietuvai, o premjeras A. Butkevičius ne kartą džiaugsmingai skelbė, kad derybų su „Gazprom“ rezultatus gyventojai pajus jau nuo liepos 1 d. – dujų kaina mažės ne mažiau kaip 20 proc. Tačiau paaiškėjo, kad importuojamų iš „Gazprom“ dujų kaina rugsėjį viršijo metų pradžioje, dar iki susitarimo su „Gazprom“, buvusias kainas, – sako TS-LKD frakcijos Seime seniūnas A. Kubilius. – Netoleruotina, kad, galimai mėginant slėpti tikruosius susitarimus su „Gazprom“, jau dabar pasigirsta bandymai kaltę dėl kylančios dujų kainos versti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalui (SGD), nors dujos į terminalą dar neimportuojamos ir todėl jo dedamoji šiuo metu nėra įskaičiuojama“. 

TS-LKD frakcijos nariai A. Kubilius ir D. Kreivys kreipiasi į Ministrą Pirmininką A. Butkevičių, kad šis raštu atsakytų į jų pateiktus su dujų kaina bei derybų su „Gazprom“ rezultatais susijusius klausimus. Jie klausia, kokios priežastys lėmė, kad nepaisant pasaulinėse rinkose mažėjančių naftos kainų ir pasirašyto susitarimo su Rusijos bendrove „Gazprom“, iš Rusijos importuojamų dujų kaina nuo 2014 m. liepos 1 d. tik didėja. 

Seimo nariai taip pat reikalauja, kad premjeras pagaliau pateiktų buvusio energetikos ministro J. Neverovičiaus vadovaujamos darbo grupės deryboms su „Gazprom“ derybų rezultatus, nuo kurių gali priklausyti ir Lietuvos perkamų dujų kaina. 

TS-LKD frakcija dar nuo šių metų gegužės dėjo visas pastangas gauti šią informaciją iš Ministro Pirmininko, Finansų ministerijos, tačiau ji jokia forma nebuvo pateikta. 

TS-LKD frakcijos nariai taip pat prašo A. Butkevičiaus atsakyti, kaip iš Rusijos importuojamų dujų kaina gali kisti artimiausiu metu ir koks bus jos poveikis šilumos kainoms Vilniaus mieste ir visoje Lietuvoje, kur šilumos gamybai yra naudojamos iš „Gazprom“ importuojamos dujos. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė