2014 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

Seime pristatyta baigiamoji Kristijono Donelaičio metams skirta paroda

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posa6kova)
Seime besibaigiant 2014-iesiems, paskelbtiems Kristijono Donelaičio metais, pristatyta paroda „Skulptoriai skaito Donelaitį“, skirta poeto, lietuvių pasaulietinės literatūros pradininko 300-osioms gimimo metinėms. Skulptorei, profesorei Daliutei Onai Matulaitei įteikta Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto padėka už parodos ir projekto „Skulptoriai skaito Donelaitį“ organizavimą. „Galima sakyti, kad Donelaitis vedė Lietuvos skulptorius ir per Lietuvą, ir per savo žemę, ir per platųjį pasaulį. Šiandien jis vėl sugrįžta pas mus į Seimą naujais skulptorių darbais. Džiaugiuosi, kad ir man pačiai teko aplankyti mūsų skulptorių darbų, skirtų Donelaičiui ir svečiose šalyse. Tai ir malonu, ir kelia pasididžiavimą“, – teigė Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė A. Pitrėnienė. 

Šiais metais minime poeto Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines. Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija ir Donelaičio 300 metų sukakties minėjimo Valstybinės minėjimo programos rengimo grupė sudarė 2010–2014 m. programą, į kurią įtraukė ir tęstinį projektą – Bronzos liedinimo simpoziumai ir parodos „Skulptoriai skaito Donelaitį“. Projekto kuratorė – prof. D. Matulaitė, projektą vykdo Šv. Jono gatvės galerija. 

Seime pristatoma per penkerius metus nuliedintų darbų kolekcija. Projekte dalyvauti buvo pakviesti ir skulptoriai iš šalių, susijusių su Kristijono Donelaičio kūryba ir gyvenimu: Lenkijos, Rusijos, Vokietijos. 

Parodoje eksponuojami Mindaugo Jurėno, Vytauto Tallat-Kelpšos, Valdo Bubelevičiaus, Ryto Jono Belevičiaus, Sigitos Dackevičiūtės, Mariaus Zavadskio, Tamaros Janovos, Jono Gencevičiaus, Arvydo Ališankos, Jolantos Balkevičienės, Liutauro Griežės, Romualdo Inčirausko, Kęstučio Lanausko, Mindaugo Junčio, Daliutės Onos Matulaitės, Mindaugo Aučynos, Evaldo Pauzos, Astos Vasiliauskaitės, Daumanto Kučo, Dariaus Šidlausko, Aušros Jasiukevičiūtės, Kęstutčio Dovydaičio, Algio Kasparavičiaus, Laslo Kova (László Kova, Vokietija), Pavelo Leskio (Paweł Łęski, Lenkija), Bronislavo Kšyštofo (Bronisław Krzysztof, Lenkija), Tomo Helbingo (Thomas Helbing, Vokietija), Piotro Toropovo (Rusija), Liudmilos Bogatovos (Rusija) darbai. 

Paroda Seime bus eksponuojama iki lapkričio 24 dienos. Įėjimas laisvas. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė