2014 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

Reglamentuoti savanoriškos ugniagesių veiklos pagrindai

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIP-4671(3), kuriais nuspręsta reglamentuoti savanoriškos ugniagesių veiklos pagrindus. Už naujas nuostatas balsavo 54 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 19 parlamentarų. 

Savanoriais ugniagesiais, dalyvaujančiais gesinant gaisrus, galės tapti ne jaunesni kaip 18 metų ir ne vyresni kaip 65 metų Lietuvos gyventojai, atitinkantys teisės aktuose nustatytus sveikatos ir bendrojo fizinio parengtumo reikalavimus. Savanoriais ugniagesiais, nedalyvaujančiais gesinant gaisrus, tačiau vykdančiais visuomenės švietimą gaisrų prevencijos srityje ir kitą veiklą savanorių ugniagesių rinktinėje, galės tapti ne jaunesni kaip 14 metų Lietuvos gyventojai. 

Asmuo, pretenduojantis tapti savanoriu ugniagesiu, turės pateikti prašymą savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ar kito šios savanoriškos veiklos srities organizatoriaus vadovui. Prieš priimant asmenį savanoriu ugniagesiu, dalyvaujančiu gesinant gaisrus, bus tikrinama, ar pretendentas atitinka savanoriams ugniagesiams teisės aktuose nustatytus sveikatos, bendrojo fizinio parengtumo ir kitus šio įstatymo nustatytus reikalavimus. Pretendentui, kuris atitiks šiuos savanoriui ugniagesiui keliamus reikalavimus, bus organizuojami įvadiniai mokymai. Mokymus baigęs pretendentas laikys egzaminą. Asmuo, priimtas savanoriu ugniagesiu, turės pasirašyti savanoriškos veiklos sutartį 4 metams; su asmeniu, jaunesniu kaip 18 metų ar vyresniu kaip 65 metai, savanoriškos veiklos sutartį galima bus pasirašyti iki 4 metų. 

Pagal priimtas pataisas, jei savanoris ugniagesys dalyvaus mokymuose ar pratybose, darbdavys, švietimo ar studijų įstaigos vadovas privalės savanorį ugniagesį išleisti iš darbo, švietimo ar studijų įstaigos ir išsaugoti jam tarnybos, darbo, mokslo ar studijų vietą, tačiau ne daugiau kaip 10 tarnybos, darbo, mokslo ar studijų dienų per metus. Gesinantiems gaisrus ar atliekantiems gelbėjimo darbus savanoriams ugniagesiams galės būti mokama ne didesnė kaip 1 proc. Lietuvos statistikos departamento paskutinio paskelbto vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija už kiekvieną savanorio ugniagesio sugaištą valandą gesinant gaisrus. Savanoriams ugniagesiams taip pat bus kompensuojamos išlaidos, susijusios su savanorio ugniagesio atlikta veikla. 

Seimo priimtos naujos nuostatos įsigalios nuo 2016 m. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė