2014 m. spalio 7 d., antradienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: frakcijos nariai ragina Vyriausybę grąžinti gyventojams už suvartotą šilumą permokėtus pinigus

Seimo seniūnų sueiga, kurios daugumą sudaro valdantieji, atsisakė į šios dienos Seimo darbotvarkę įtraukti rezoliuciją, kuria Vyriausybė raginama skubiai priimti sprendimą, kaip gyventojams ir kitiems vartotojams grąžinti jiems priklausančią 331 mln. litų permoką už dujas, šilumos ir elektros energiją. Permoka susidarė, kai Rusijos gamtinių dujų tiekėja „Gazprom“ pusantrų metų Lietuvai taikė neteisingą dujų kainą. 

Rezoliuciją penktadienį įregistravo Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės energetikos ministras Dainius Kreivys. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija siūlė jos svarstymą įtraukti į Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę. 

Šia rezoliucija Vyriausybę raginame kuo skubiau nustatyti tvarką, kaip gyventojams bus sugrąžintos jiems teisėtai priklausančios permokas – juk artėja šildymo sezonas, o šis klausimas niekaip nesprendžiamas. Algirdas Butkevičius nesenai Seime pareiškė, kad Vyriausybė neketina „Gazprom“ skirtos kompensacijos visa apimtimi sugrąžinti dujų vartotojams, o planuoja šias lėšas panaudoti šiuo metu niekur neapibrėžtiems „kitiems“ Vyriausybės tikslams“, – sako TS-LKD frakcijos seniūnas A. Kubilius. „Kompensacija priklauso ne tik tiems, kurie tiesiogiai vartojo dujas, bet ir tiems, kurie jas vartojo netiesiogiai – per centralizuotą šildymą, ar suvartojamą elektrą“. 

Rezoliucijos teikėjai ragina Vyriausybę parengti įstatymą, kuriuo būtų nustatytas toks teisinis vartotojų patirtų nuostolių kompensavimo mechanizmas, kuris leistų objektyviai įvertinti visų – tiek buitinių, tiek ir nebuitinių – vartotojų patirtus nuostolius dėl „Gazprom“ nesąžiningai nustatytos tiekimo formulės ir užtikrintų, kad šie nuostoliai būtų tinkamai atlyginti. 

Rezoliucija pridedama


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė