2014 m. rugsėjo 25 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: frakcijos nariai siūlo įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai kartu su Seimo Lietuvos liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės atstovais šiandien įregistravo Konstitucijos pataisas, kurios leistų įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus, taip pat nustatyti seniūnijų teisę turėti savo biudžetą. 

Šio įstatymo projekto tikslas – iš esmės padidinti seniūnų veiklos efektyvumą, perkeliant jų atsakomybės ir atskaitomybės svorio centrą iš savivaldybės administracijos į vietos bendruomenę ir suteikiant gyventojams galimybes patiems spręsti, kas labiausiai vertas būti seniūnu“, – teigia vienas iš įstatymo iniciatorių Seimo TS-LKD frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma. 

Pasak Seimo nario, šios Konstitucijos pataisos seniūnams ir seniūnijoms suteiktų konstitucinį statusą ir garantuotų realią savivaldą bei renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. 

Priėmus Konstitucijos pataisas, į bendruomenės veiklą būtų labiau įtraukti vietos gyventojai, kurie patys būtų suinteresuoti mažinti nusikalstamumą, korupciją. Priimtos pataisos paskatintų bendruomenių gyvenimą daryti atviresnį, skaidresnį, o viešumas skirstant biudžetą vietos reikmėms skatintų didesnį tarpusavio pasitikėjimą ir bendradarbiavimą. 

Pataisų autorių teigimu, tiesioginiai seniūnų rinkimai ne tik sudarytų galimybę užimti šias pareigas to labiausiai vertiems asmenims, bet ir įpareigotų juos ginti viešąjį interesą, savo veikloje vadovautis bendruomenės interesais. 

Tiesioginiams seniūnų rinkimams šiuo metu nėra privalomojo teisinio pagrindo, kadangi pagal Konstituciją vykdomųjų institucijų atstovų rinkimai nenumatyti. 

Grupė frakcijos narių siūlo keisti Konstitucijos 67, 119, 120, 121, 122, 123, 127, 141, 143 straipsnius. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė