2014 m. rugsėjo 19 d., penktadienis

Seime rengiama pirmoji Baltijos šalių konferencija „Prenatalinė alkoholio vartojimo prevencija“

Rugsėjo 26 d., penktadienį, 9.30 val. Konferencijų salėje (Seimo III rūmai) įvyks pirmoji Baltijos šalių konferencija „Prenatalinė alkoholio vartojimo prevencija“. 

Pagrindinis konferencijos tikslas – supažindinti sveikatos politikus, visuomenės sveikatos specialistus, medicinos darbuotojus, socialinės ir švietimo srities atstovus su vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimo problema, jos prevencija, pagalbos ir specialaus ugdymo tokiems vaikams teikimo ypatumais. 

Konferencijoje Lietuvoje sutiko dalyvauti žymiausi šios srities ekspertai iš Nacionalinio piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo instituto (Jungtinės Amerikos Valstijos) ir Sveikatos ekonomikos instituto (Kanada), Pasaulio sveikatos organizacijos, taip pat pranešėjai iš Olandijos bei Baltijos šalių. 

Ekspertai apžvelgs ekonominius bei socialinius šių sutrikimų aspektus, dalinsis patirtimi ir patarimais apie pagalbos teikimą šiuos sutrikimus turintiems vaikams bei jų artimiesiems, šių sutrikimų prevenciją, o Baltijos šalių atstovai pristatys vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimų situaciją regione. 

„Nėštumo metu gautas alkoholis yra viena iš dažniausių protinio atsilikimo priežasčių ir vienintelė priežastis, kurios galima visiškai išvengti“, – teigia konferencijos pranešėjas, knygos „Pražūtingas ryšys“ autorius Džodis Alenas Krou (Jody Allen Crowe). 

Konferencijoje bus užtikrintas lietuvių-anglų-lietuvių sinchroninis vertimas. 

Konferencijos programa: lietuvių kalba, anglų kalba

Prieš konferenciją 9 val., Spaudos konferencijų salėje (Seimo II rūmai) bus surengta organizatorių spaudos konferencija. 

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama Seimo interneto svetainėje ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“. 

Papildoma informacija: Seimo komisijų biuro patarėja Leonarda Kuodienė, tel. (8 5) 239 6848, el. p. lekuod@lrs.lt 

Lietuvoje vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimų problema vis dar nepelnytai pamirštama. Dėl šios priežasties darbo patirties su šiuos sutrikimus turinčiais vaikais ir jų šeimomis mūsų šalyje beveik nėra. Taip pat egzistuoja didelė šių sutrikimų diagnostikos problema, todėl sunku nustatyti, kiek vaikų Lietuvoje kenčia nuo šių sutrikimų. 

Skaičiuojama, kad šalyse, kuriose reprodukciniu moters periodu (15-44 metai) moterys yra linkę vartoti alkoholį, tokius sutrikimus turi nuo 2 iki 5 proc. vaikų. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje apie 20 proc. moterų reprodukcinio amžiaus metu alkoholį vartoja žalingai, galima daryti prielaidą, kad vien 2013 m. Lietuvoje gimė nuo 617 iki 1542 mažylių, turinčių vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimus. Tinkamai nediagnozavus šių sutrikimų ir neturint pagalbos teikimo jiems ir jų šeimoms modelio, Lietuvoje šiems vaikams nesuteikiama būtina pagalba. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė