2014 m. rugsėjo 23 d., antradienis

Seime pristatyta tapytojo Gintaro Tadausko darbų paroda "Pažinimo medis"

Rugsėjo 23 d., vyko mano globojamos dailininko Gintaro Tadausko tapybos darbų parodos „Pažinimo medis“ pristatymas Seimo III rūmų parodų galerijoje. Nepaprastai gražias dainas dovanojo Kauno Valstybinio muzikinio teatro solistė Rita Preikšaitė ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Mindaugas Jankauskas. 

tapytojas Gintaras Tadauskas
Tie, kas asmeniškai pažįsta Gintarą, žino, kad jo darbai yra išskirtiniai ir unikalūs ne tik dėl naudojamos atlikimo technikos, bet ir kūriniuose įprasmintų vertybių. Tapytojas pripažįsta, kad įkvėpimo ir sielos išraiškos ieško Biblijos teiginiuose. Tvirtos medžio šaknys ir jo vainiko viršūnėje saulę gaudantys paukščiai, negražaus vikšro virsmas puošniu drugeliu ir trumpas, bet spalvotas jo gyvenimo skrydis, aukštyn snapus užvertusių sidabrinių gervių meilės šokis – visa tai, pasak G. Tadausko, įprasmina pamatines ir nekintančias žmogaus gyvenimo vertybes.

Medžiai, drugeliai, paukščiai mus veda į tai, kas amžina, kas išlieka ilgiau už mūsų trumpą viešnagę žemėje“, – bando žodžiais įprasminti savo kūrybą nuolat besišypsantis dailininkas.

Lilija Ivaškevičiūtė supažindino su ypatinga paveikslų atlikimo technika, kuri yra viena seniausių, nes tokiu būdu buvo tapomos ikonos, išliekančios per amžius. "Tokiu būdu išgautos spalvos išlieka šimtmečiais“, – teigia Lilija.

Sodrios ir ryškios, kartais mistiškos miglos apgaubtos spalvos, mineralinės temperos būdu išgautas paveikslų švytėjimas, kiekvienam skatina norą šypsotis ir tikėti žmogaus gyvenimo ilgaamžiškumu ir kūrybos nemirtingumu. Pasak autoriaus, jo paveikslai turi ir savitą bruožą: žiūrėdamas kaip į nutapytą medį, matai jo šaknis, kamieną ir lają, o apvertus paveikslą, gali pamatyti širdį, kuri tarsi plaka ir jos dūžiai primena, kad gyvenimas yra nuostabus. 

Savo vizitinėje kortelėje šalia profesijos nuorodos „tapytojas“, Gintaras Tadauskas drąsiai galėtų įrašyti „gerųjų darbų ambasadorius“. Jo gerus darbus kitiems puikiai žino draugai ir pažįstami žmonės. Paprašytas ištiesti ranką onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams, dailininkas net nesuabejojęs aukciono metu už paveikslus gautas lėšas paaukojo mažiesiems ligoniukams. Ir dabar tai daro nuolat, nuo kiekvieno parduoto paveikslo dalį lėšų paskirdamas tiems, kuriems to neabejotinai reikia – sergantiems, skurstantiems, senjorams, talentingiesiems. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė