2014 m. rugsėjo 25 d., ketvirtadienis

Seimas svarstys Statuto pataisas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma pateikė Seimo statuto pataisų projektą Nr. XIIP-1978(3)

Statuto pataisų projektu siūloma, kad nagrinėjant įstatymo projektą, pagrindinis komitetas galėtų svarstyti projektą ir nelaukdamas vėluojančios papildomo komiteto išvados. Taip pat numatoma atsisakyti privalomo slapto balsavimo tais atvejais, kai sprendžiami klausimai dėl Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo teisėjų ir šių teismų pirmininkų, Aukščiausiojo Teismo skyrių pirmininkų, Seimui atskaitingų valstybės institucijų vadovų atleidimo pasibaigus jų kadencijai arba gavus jų prašymą. 

Projekte numatyta, kad Vyriausybės išvados būtų prašoma ir dėl mokesčių įstatymų projektų, kuriuose įvedami nauji ar keičiami seni mokesčių dydžiai. 

Taip pat siūloma atsisakyti spausdintų teisės aktų projekto dalijimo Seimo nariams posėdžių salėje, vietoje to numatant jų skelbimą Seimo interneto svetainėje. 

Siūloma naikinti prievolę siųsti Seimui Vyriausybės priimtus nutarimus ir ministro pirmininko potvarkius, nes yra galimybė su jais susipažinti internete. 

Projekto iniciatoriai taip pat siūlo Seimo narių pareiškimus skelbti ne vakarinio posėdžio pabaigoje, kai niekas jų negirdi, o rytinio posėdžio pabaigoje. 

Pataisoms po pateikimo pritarė 55, prieš balsavo vienas, susilaikė 36 Seimo nariai.. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – gruodžio 23 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė