2014 m. liepos 16 d., trečiadienis

TTK domėjosi, ar valstybinio turizmo departamento atliekama turizmo paslaugų teikėjų veiklos priežiūra atitinka vartotojų teisėtus interesus

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), reaguodamas į Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos informaciją apie kelionių organizatoriaus UAB „Go Planet Travel“ nemokumą, dėl kurio nukentėjo apie 2000 turizmo paslaugų vartotojų, taip pat į kitą viešojoje erdvėje pateikiamą informaciją apie susirūpinimą keliančią situaciją turizmo paslaugų rinkoje, šiandien surengė pasitarimą dėl kelionių organizatoriaus UAB „Go Planet Travel“ nemokumo pasekmių vartotojų teisių apsaugos srityje. 

Pasitarimo metu buvo keliami klausimai dėl poreikio tobulinti teisinį reguliavimą, siekiant apsaugoti turistus ir vartotojus nuo neigiamų pasekmių kelionių organizatoriui tapus nemokiu, taip pat analizuotos šiuo metu Turizmo įstatyme įtvirtintos Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos turizmo paslaugų rinkos dalyvių priežiūros funkcijos ir poreikis šias funkcijas išplėsti, siekiant geriau užtikrinti turizmo paslaugų vartotojų teises ir teisėtus interesus. Taip pat buvo keliami klausimai, kaip galima būtų paspartinti turistų grąžinimą į Lietuvą, siekiant išvengti turistų palikimo nežinioje svečioje šalyje, esant alinančioms oro sąlygoms ir pan. 

Pasitarime dalyvavo Teisingumo ministerijos, Ūkio ministerijos, Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Lietuvos turizmo rūmų, Lietuvos turizmo asociacijos atstovai. Pasitarimo dalyviai apsikeitė nuomonėmis dėl esamos padėties turizmo paslaugų rinkoje ir galiojančio šios srities teisinio reguliavimo. Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė D. Mažeikaitė informavo, kad dar 2014 m. balandžio mėn. informavo Valstybinį turizmo departamentą apie jų susirūpinimą keliančią turizmo paslaugų organizatoriaus UAB „Go Planet Travel“ veiklą, tačiau Valstybinis turizmo departamentas pateikė atsakymą, kad nurodyto kelionių organizatoriaus veikla yra apdrausta įstatymų nustatyta tvarka ir nematė esant pakankamo pagrindo sustabdyti šio kelionių organizatoriaus veiklą. 

Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai, iš Lietuvos turizmo asociacijos narių išgirdęs informaciją, kad UAB „Go Planet Travel“ kelionių paketus pardavinėjo žemesnėmis kainomis nei savikaina, domėjosi, ar dėl šio fakto Valstybinis turizmo departamentas ėmėsi aktyvių veiksmų, siekiant nustatyti UAB „Go Planet Travel“ veiklos skaidrumą, ar nesikreipė į kitas valstybines institucijas, pavyzdžiui, į Konkurencijos tarybą, vykdydamas įstatymų pavestą turizmo paslaugų rinkos priežiūrą. Valstybinio turizmo departamento atstovų nuomone, jiems nepakanka žmogiškųjų išteklių bei įstatymais suteiktų įgaliojimų atlikti turizmo paslaugų teikėjų finansinės būklės priežiūrą bei šios rinkos produktų kainų stebėseną. 

Valstybinio turizmo departamento direktorė R. Balnienė patikino, kad šiuo metu jokių didesnių grėsmių turizmo paslaugų rinkoje neįžvelgianti, o iš viešojoje erdvėje įvardyto didelio skaičiaus rizikos grupėje esančių turizmo paslaugas teikiančių įmonių tik 3 iš jų teikia išvažiuojamojo turizmo paslaugas. 

Apibendrindamas pasitarimo metu išsakytas nuomones, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas pažymėjo, kad dėl situacijos turizmo paslaugų rinkoje reikalinga platesnė diskusija su Seimo nariais, dirbančiais komitetuose, atsakinguose už ūkio srities kontrolę bei verslo priežiūrą. Komiteto pirmininko nuomone atitinkamoms išvadoms dėl teisinio reguliavimo tobulinimo bei turizmo paslaugų vartotojų teisių stiprinimo poreikio reikalinga išsamesnė diskusija. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė