2014 m. liepos 16 d., trečiadienis

Sveikatos reikalų komitetas: „Būtina griežtinti vaikų žaidimo aikštelių priežiūrą ir kontrolę“

Liepos 14 d. vyko Seimo Sveikatos reikalų komiteto sudarytos tarpinstitucinės darbo grupės vaikų žaidimo aikštelių saugumo problemoms spręsti posėdis, kurio metu buvo išklausyta informacija apie vaikų žaidimo aikštelių priežiūros patirtį Europoje, vaikų saugumo žaidimo aikštelėse užtikrinimo priemones, Lietuvos savivaldybių asociacijos informacija apie vaikų žaidimo aikštelių būklę Lietuvos savivaldybėse, taip pat buvo pristatyti vieningos higienos normos ir statybos techninių reglamentų rengiami pakeitimai. 

Lietuvos savivaldybių asociacijos atliktos apklausos duomenimis, iš duomenis pateikusių 30 savivaldybių tik 41 proc. vaikų žaidimų aikštelių yra sertifikuotos ir visiškai atitinka saugos reikalavimus. Vaikų žaidimo aikštelių techninę priežiūrą organizuoja savininkai (savivaldybės, seniūnijos, bendruomenės, įstaigos). Centralizuotai vaikų žaidimų aikštelių priežiūrą vykdo tik Vilniaus, Alytaus, Druskininkų, Palangos, Anykščių, Kretingos savivaldybės (konkurso būdu priskirtos įmonės, sertifikatus turintys, apmokyti darbuotojai). Tai sudaro 20 proc. duomenis pateikusių savivaldybių. 69 proc. savivaldybių vaikų žaidimų aikštelių priežiūrą atlieka patys savininkai (neapmokyti ir sertifikatų neturintys asmenys), 11 proc., savivaldybių priežiūros nevykdo. Taigi, vertinant šiuo metu vykdomą vaikų žaidimų aikštelių priežiūrą, reikia pažymėti, kad problemų šioje srityje yra labai daug ir jas reikia spręsti. 

Kitą darbo grupės posėdį numatyta surengti š. m. rugsėjo mėnesį. Posėdžio metu planuojama išklausyti Lietuvos savivaldybių asociacijos informaciją apie vaikų žaidimo aikštelių būklę kitose Lietuvos savivaldybėse ir svarstyti parengtą higienos normos projektą bei kitų teisės aktų projektus, reglamentuojančius vaikų žaidimų aikštelių priežiūrą ir kontrolę. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė