2014 m. liepos 17 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos nario Kazio Starkevičiaus pranešimas: „Pavojaus signalas kaimui“

Kazys Starkevičius
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariui, Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministrui Kaziui Starkevičiui kelia nerimą tai, kad Vyriausybės rengiamame 2015 m. biudžeto projekte žemės ūkio sričiai numatomas nepakankamas lėšų kiekis Kaimo plėtros programų bendrajam finansavimui. 

ES reglamentas leidžia valstybėms narėms Kaimo plėtros programos priemonių bendrajam finansavimui skirti nuo 15 iki 30 proc. lėšų iš nacionalinio biudžeto. Kokį procentą skirs Lietuvos Vyriausybė – 15 ar, kaip buvo žadėta, bent 25 procentus – tokį klausimą K. Starkevičius pateikė Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui, liepos 15 d. atvykusiam į susitikimą su TS-LKD frakcija. Tiesioginio atsakymo į šį klausimą Ministras Pirmininkas nepateikė, tačiau iš atsakymo buvo galima suvokti, kad 25 procentų tikrai nebus. 

Tikėtina, kad žemdirbiai ir kitais metais bus nuvilti Vyriausybės anksčiau duotais pažadais. Jau šiais metais Kaimo plėtros programos priemonių įgyvendinimui trūksta 296,3 mln. litų, o iš jų bendrojo finansavimo lėšos sudaro 71 mln. litų. 

Manau, kad dėl Vyriausybės planuojamo nepalankaus Lietuvos kaimui ir žemės ūkio sričiai 2015 m. biudžeto savo žodį turėtų tarti ne tik visuomeninės žemdirbių organizacijos, bet ir Seimo Kaimo reikalų komitetas bei Žemės ūkio ministerija“, – sako K. Starkevičius. 

Praėjusios kadencijos Vyriausybė ekonominės krizės sąlygomis išlaikė 25 proc. ES leidžiamų asignavimų Kaimo plėtros programos priemonių bendrajam finansavimui iš nacionalinio biudžeto ir jo nemažino. Pasak parlamentaro, dabartinės Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius dar kadencijos pradžioje žemdirbiams žadėjęs aukso kalnus, dabar niekaip nesuranda lėšų išlaikyti ankstesnį Kaimo plėtros priemonių bendrojo finansavimo lygį. Kiekvienam žemdirbiui aišku, kad sumažinus nacionalinio biudžeto lėšas, nebus įsisavinti visi ES skiriami pinigai kaimo plėtrai, ūkininkai bus priversti daugiau skolintis iš bankų, mokėti jiems dideles palūkanas. 

Ūkininkus gali paguosti galbūt tai, kad Seimo Kaimo reikalų komitetas liepos 16 d. svarstė klausimą dėl biudžetinių asignavimų žemės ūkiui ir šio komiteto nario Kazio Starkevičiaus siūlymu priėmė sprendimą pasiūlyti Vyriausybei padidinti bendrojo finansavimo lėšų paramą nuo 15 iki 25 procentų 2014–2020 m. Europos Sąjungos programų priemonėms įgyvendinti. 

Tačiau maža vilties, kad į šį Seimo Kaimo reikalų komiteto pasiūlymą bus atsižvelgta, nes, kaip rodo praktika, dabartinė Vyriausybė nėra linkusi savo pažadus vykdyti ir priimant sprendimus, atsižvelgti į žemdirbių pasiūlymus“, – nuogąstauja Seimo narys K. Starkevičius. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė