2014 m. balandžio 16 d., trečiadienis

Trys Seimo komitetai diskutavo apie visuomenės informavimą informacinio saugumo kontekste

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros, Informacinės visuomenės plėtros ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai 2014 m. balandžio 16 d. bendrame komitetų posėdyje svarstė klausimą apie visuomenės informavimą informacinio saugumo kontekste. 

Trijų komitetų posėdyje dalyvavo ir pranešimus skaitė Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Ryšių reguliavimo tarnybos, Generalinės prokuratūros ir Lietuvos kariuomenės atstovai. 

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Edmundas Vaitekūnas posėdyje pažymėjo, kad komisijos turimos priemonės prieš propagandą yra gana ribotos, tačiau LRTK imasi atitinkamų veiksmų tik tada, kai įvertina Lietuvos įstatymais draudžiamas veikas. 

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė kalbėjo apie būtinybę tobulinti teisės aktus, kėlė informacinio raštingumo ugdymo ir visuomenės švietimo svarbą, atkreipė dėmesį į viešosios informacijos stebėseną ir redakcinės atsakomybės skatinimą. 

Valstybės saugumo departamento (toliau – VSD) vadovas Gediminas Grina informavo, kad VSD nuolat vykdo grėsmių analizę, tačiau stebėjosi, kad kabelinių televizijų programose yra daug rusiškų kanalų, tačiau nėra nė vienos lenkiškos programos. 

Lietuvos kariuomenės atstovai pristatė strateginės komunikacijos aspektus. 

Bendrame trijų komitetų posėdyje nutarta pritarti nutarimo projektui dėl priemonių, užtikrinančių visuomenės informavimą informacinio saugumo kontekste. Šiuo metu nutarimo projektas pateiktas derinti komitetų nariams ir bus tvirtinamas kitame posėdyje. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė