2014 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Socialinių reikalų ir darbo komitetas priėmė sprendimus dėl vykdomos socialinio draudimo pertvarkos ir kuriamo naujo modelio

Socialinių reikalų ir darbo komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, balandžio 9 d. posėdyje apsvarstė klausimą dėl Valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos gairių, patvirtintų 2011 m. gegužės 24 d. Seimo nutarimu (toliau – Gairės), įgyvendinimo. 

Atsižvelgdamas į tai, kad šiuo metu įgyvendinta tik 12 Gaires įgyvendinančių priemonių (iš 22 Vyriausybės patvirtintų), o pagrindinių įstatymų projektai iki šiol nepateikti Seimui, taip pat į tai, kad Valstybinio socialinio draudimo fondo 2014 metų biudžetas yra deficitinis, o negrąžintų paskolų suma toliau didėja, komitetas pasiūlė Vyriausybei patobulinti Gairių įgyvendinimo priemonių planą (patvirtintą 2011 m. birželio 8 d. nutarimu Nr. 684), patikslinant jo turinį ir nustatant realius Gairių įgyvendinimo priemonių parengimo ir taikymo terminus. 

Komitetas taip pat pasiūlė Vyriausybei pateikti Seimui svarstyti Gairėms įgyvendinti reikalingų įstatymų projektus Seimo 2014 metų rudens sesijoje. 

Susipažinus su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kuriamu nauju Lietuvos socialiniu modeliu, įgyvendinant projektą ,,Lietuvos socialinio modelio, apimančio užimtumo didinimą, darbo santykių reglamentavimo tobulinimą ir socialinio draudimo tvarumą, sukūrimas“ (toliau – Projektas), atkreiptas Vyriausybės dėmesys į tai, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prieš priimdama sprendimą neaptarė šio projekto su komitetu. 

Komitetui abejonių sukėlė paslaugų paketo „Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinio – administracinio modelio sukūrimas“ pirkimo sutartyje nustatyta kaina, palyginti su panašių projektų parengimo kaina, ir adekvatumas laukiamam rezultatui. 

Bendra Projekto vertė apie 5,3 mln. litų. Projektas finansuojamas didžiąja dalimi ES paramos lėšomis (85 proc.) ir valstybės biudžeto lėšomis (15 proc.). 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė