2014 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Seimo nario K. Masiulio pranešimas: parlamentaras siūlo bausti už automobilio ridos klastojimą

Seimo narys Kęstutis Masiulis Seime užregistravo Baudžiamojo kodekso pataisą, kuria draudžiama klastoti transporto priemonės ridą, neteisėtai keisti ar gadinti odometrą. Už tokią veiką būtų baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. 

Niekam ne paslaptis, jog didžioji dauguma Lietuvoje parduodamų naudotų automobilių yra atsuktais odometrais ir nurodyta mažesne rida. Skelbimuose siūloma ne tik pakeisti esamus duomenis, bet ir jo gedimo atveju atkurti esamus duomenis „pagal kliento poreikius“. O toks automobilis su nurodyta mažesne rida yra ne paprastas pirkėjo apgavimas, bet ir kelia realią grėsmę juo važiuojant, nes vairuotojas gali neadekvačiai vertinti automobilio būklę“, – sako parlamentaras. 

Lietuva yra bene vienintelė šalis Europoje, kurioje legaliai leidžiama klastoti automobilių ridą. Jungtinėje Karalystėje Vartotojų teisių apsaugos tarnybos tinklapyje nurodoma, kad už ridos klastojimą keli asmenys buvo pasodinti į kalėjimą, o Vokietijoje ridos duomenų falsifikatoriui pirmą kartą yra skiriama 7000 eurų bauda, o už antrą kartą taikoma reali laisvės atėmimo bausmė. 

Priėmus pataisą, teisėsauga įgytų teisę bausti tokia veikla užsiimančius asmenis. Dėl to, sumažėtų ridos klastojimo atvejų, o pirkėjų interesai būtų geriau apsaugoti“, – argumentavo K. Masiulis. 

Pernai užfiksuota daugiau nei 226 tūkst. Lietuvoje registruotų automobilių sandorių. Iš jų naujų automobilių parduota 14 tūkst., o populiariausi – 11–15 metų amžiaus automobiliai. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė