2014 m. balandžio 14 d., pirmadienis

Seimo narės A. Bilotaitės pranešimas: parlamentarė su verslo ir savivaldos atstovais sutarė, kad būtina reformuoti savivaldybių biudžetus

Šiandien Seime vykusioje diskusijoje „Darbo vietų kūrimas ir savivaldybių motyvacija“ buvo kalbama apie galimybes ir būdus motyvuoti pačias savivaldybes pritraukti verslą ir kurti darbo vietas visuose Lietuvos rajonuose. Diskusiją iniciavo Seimo narė Agnė Bilotaitė bei Lietuvos pramonininkų, Verslo darbdavių ir Verslo konfederacijos. Joje taip pat dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovai, šalies miestų merai, šios srities ekspertai. Diskusijos metu buvo siekiama atrasti priemones, kurios skatintų savivaldybes efektyviau siekti pritraukti investuotojus ir kurti naujas darbo vietas. Konstatuota, kad esama savivaldybių biudžetų formavimo tvarka demotyvuoja bet kokias verslo skatinimo iniciatyvas. 

Seimo narė A. Bilotaitė teigė, kad būtina keisti esamą savivaldybių biudžetų sudarymo tvarką. „Būtina užtikrinti, kad savivaldybių biudžetai tiesiogiai priklausytų nuo sėkmingos jų ūkio subjektų veiklos, savivaldybės teritorijoje plėtojamo verslo ir darbo vietų skaičiaus – siūlomą principą pristatė A. Bilotaitė. – Realiausias būdas įgyvendinti šį principą yra surenkamo gyventojų pajamų mokesčio apribojimų panaikinimas. Šiandien metinį biudžeto planą viršijusi savivaldybė kitais metais nebegauna iš valstybės biudžeto tokios sumos, kokia viršijo planą. Ši tvarka atima iš savivaldybės bet kokią finansinę motyvaciją stengtis pritraukti investuotojus.“ 

Verslo sektoriaus atstovai kaip vieną iš pagrindinių problemos priežasčių nurodė savivaldybių finansinio savarankiškumo nebuvimą. Lietuvos pramoninkų asociacijos prezidento Roberto Dargio nuomone, svarbiausia priežastis, kodėl sunku vystytis savivaldybių ekonomikai, yra finansai, silpnai išvystyti rizikos fondai ir verslo baimė investuoti. 

Kitus akcentus nurodė Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, pabrėžusi, kad dėl mažų mokesčių Lietuvoje yra sukurtos palankios sąlygos naujam verslui kurtis, tačiau norint pritraukti investicijas svarbiausia yra ne maži mokesčiai, o kvalifikuota darbo jėga ir išvystyta infrastruktūra. 

Vis dėlto didelė dalis merų teigia, kad didžiausia problema yra menkas savivaldybių savarankiškumas nustatant mokesčių dydį ir disponuojant jų pajamomis. Dalyviai sutarė, jog būtinas nacionalinis susitarimas ir bendradarbiavimas norint pasiekti pokyčių kuriant darbo vietas atsiliekančiose savivaldybėse. 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės A. Bilotaitės iniciatyva diskusijos apie skirtingus regionų atskirties problemos aspektus visoje Lietuvoje vyksta nuo praėjusio rudens. Ši diskusija apie savivaldybių motyvavimą kurti darbo vietas buvo pirmoji, surengta bendradarbiaujant su Pramoninkų, Verslo ir Verslo darbdavių konfederacijų atstovais. A. Bilotaitė kartu su kitais renginio organizatoriais ateityje planuoja ir kitus renginius, kuriuose bus ieškoma sprendimų, galinčių pritraukti investicijas ir kurti darbo vietas atsiliekančiuose rajonuose, taip mažinant regioninę atskirtį Lietuvoje. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė