2014 m. balandžio 23 d., trečiadienis

Seimo komitetas pritarė siūlymui minėti Gerų žinių dieną

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas balandžio 23 d. posėdyje po svarstymo pritarė Atmintinių dienų įstatymo pataisoms. 

Grupės Seimo narių (Irenos Degutienės, Virginijos Baltraitienės, Rimantės Šalašavičiūtės, Dalios Kuodytės ir Onos Valiukevičiūtės) įregistruotą Atmintinų dienų įstatymo pataisą, pagal kurią paskutinis gegužės penktadienis būtų minimas kaip „Gerų žinių diena“ palaikė dauguma komiteto narių. 

Projektą pristačiusios informavo, kad tokiu siūlymu siekiama paraginti žiniasklaidą skleisti kuo daugiau pozityvių naujienų. Seimo narė tvirtino, kad smurtas ir neigiamos naujienos, dažnai akcentuojamos viešojoje erdvėje, todėl didėja visuomenės nepasitikėjimas savo šalimi, abejingumas, pesimizmas, auga smurto atvejų skaičius. ,,Neigiama informacija ypač veikia pažeidžiamiausią visuomenės dalį – vaikus. Daugėja patyčių bei smurto mokyklose, o lygiagrečiai – depresija sergančių ir net savižudybe baigiančių gyvenimą vaikų.“, – kalbėjo projekto rengėjos. 

Siūlomo projekto reikalingumą pagrindžia ir pačios visuomenės požiūris į smurto pateikimą žiniasklaidoje. Rinkos ir socialinių tyrimų agentūros „GfK CR Baltic“ 2014 m. sausio mėnesį atlikto visuomenės tyrimo duomenimis daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų mano, kad informacijos apie kriminalus Lietuvos žiniasklaidoje yra per daug. 

Atmintinų dienų įstatymo pataisos dar bus svarstomos Seimo plenariniame posėdyje. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė