2014 m. balandžio 7 d., pirmadienis

Seime pristatyta jungtinė Lietuvos ir Višegrado šalių plakatų paroda

Ilona Šilenkova nuotr. 
2014 m. balandžio 7 d. Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijos metu Seimo II rūmų parodų galerijoje pristatyta jungtinė Lietuvos ir Višegrado šalių plakatų ekspozicija, kurią sudaro paroda „Višegrado karma“ ir Lietuvos Atgimimo laikų plakatai, sukurti Stepono Lukoševičiaus. Parodą pristatė Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė ir Vengrijos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininko pavaduotojas Janošas Latorcajus (János Latorcai). 

Esame laisvi, esame ten, kur ir turime būti – savo namuose Europoje. Su viltimi ir tikėjimu žvelgiame į ateitį, tačiau nepamirštame ir praeities, iš kurios pamokų gauname patirties ir išminties, iš kurios semiamės stiprybės, iš kurios karta į kartą yra perduodama visa tai, kas sudaro mūsų tapatybę“, − sakė Seimo Pirmininko pavaduotoja, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė I. Degutienė. 

Seimo Pirmininko pavaduotoja pažymėjo, kad šiandien atidaroma paroda nėra tik pasižvalgymas po istoriją. Jos teigimu, šie plakatai yra šaltinis, iš kurio galime pasisemti stiprybės. I. Degutienė taip pat atkreipė dėmesį, kad ir Ukrainoje žmonių į Euromaidaną sunešti plakatai, kaip ir eksponuojami šioje parodoje, demonstravo jų troškimą gyventi demokratinėje, laisvoje, pamatines žmogaus teises gerbiančioje ir įstatymo viršenybės principu besivadovaujančioje tėvynėje. 

Vengrijos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininko pavaduotojas J. Latorcajus pažymėjo, kad atidaromoje parodoje pristatomi anksčiau dar niekur kartu neeksponuoti plakatai, sukurti politinės sistemos keitimosi laikotarpiu. Pasak jo, šie plakatai suteikia galimybę žmonėms, kurie negyveno tuo laikotarpiu, kai šie meno kūriniai buvo sukurti, žvilgterėti į tuo metu visuomenę labiausiai jaudinusias problemas ir žmonių mąstymo ypatumus. Tiems, kurie gyveno šiuo laikotarpiu ir patyrė asmeninių išgyvenimų, plakatai padės prisiminti to meto įvykius. 

„Plakatai įrodo, kad šis žanras ir ši išraiškos forma suvaidino svarbų vaidmenį mene ir kad mintys, kurias menininkai išreiškė šiais plakatais, pasirodė esančios stipresnės už tos eros ginklus ir diktatūras“, − sakė Vengrijos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininko pavaduotojas. 

Paroda Seimo II rūmų parodų galerijoje bus eksponuojama iki balandžio 11 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė