2014 m. balandžio 8 d., antradienis

Seime paminėta Tarptautinė romų diena ir priimta deklaracija

Barbara Prammer.
Olga Pasšakovos nuotr.
Šiandien, balandžio 8 d., Lietuvos Respublikos Seime priimta Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijos deklaracija Tarptautinės romų dienos proga. 

Deklaracijos iniciatorės Austrijos Respublikos Nacionalinės Tarybos Pirmininkės Barbaros Pramer (Barbara Prammer) teigimu, romų padėtis kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse narėse blogėja ir nėra džiuginanti, tačiau pastebėjo, kad palaipsniui romų gyvenimas gerėja. „Jau daug padaryta popieriuje. Visos 28 ES šalys narės įsipareigojo gerinti romų integraciją, tačiau atsižvelgę į romų gyvenimo realybę, matome, kad metas nacionaliniu, regioniniu ir vietos lygiu įgyvendinti strategijas, kad būtų vykdomos veiksmingos priemonės“, – pabrėžė Austrijos Respublikos Nacionalinės Tarybos Pirmininkė B. Pramer. 

Jos pastebėjimu, „yra sričių, kuriose šalys narės turi pasistengti“. „Visose šalyse yra sistemos kovai su diskriminacija ir ta sistema turi būti taikoma ir įgyvendinama. Nes būtent visuomenės daugumos atsakomybė yra atsisakyti diskriminacijos ir integruoti romus – tai ne tik pačių romų atsakomybė“, – kalbėjo B. Pramer. 

Akivaizdu, kad problemos reikalauja sprendimų, kad romai būtų integruoti mūsų šalyse. Kiekvienoje šalyje tos sąlygos yra skirtingos, bet mes visi vadovaujamės laisvių ir pagrindinių teisių, politinio stabilumo, socialinės sanklodos ir solidarumo principais bei vertybėmis. Veikime kartu, kad užtikrintume saugų, orų gyvenimą visiems žmonėms Europoje. Pabrėžkime tai bendra deklaracija“, – paragino Austrijos Respublikos Nacionalinės Tarybos Pirmininkė B. Pramer. 

Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijos deklaracija Tarptautinės romų dienos proga priimta bendru Europos Sąjungos valstybių narių parlamentų ir Europos Parlamentų pirmininkų sutarimu. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė