2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Seimas svarstys Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas dėl politinių partijų

Parlamentui pristatytos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos (projektas Nr. XIIP-1594), kuriomis siūloma nustatyti, kad įstatymas politinėms partijoms būtų taikomas tik tais atvejais, kai prekės, paslaugos ar darbai įsigyjami už valstybės biudžeto asignavimus. 

Kaip teigiama dokumento aiškinamajame rašte, politinių partijų lėšas sudaro ne tik biudžeto lėšos, bet ir nario mokesčiai, aukos, veiklos pajamos, palūkanos ir kt. „Tokiu atveju politinės partijos (jos struktūriniai padaliniai) galėtų paprasčiau ir operatyviau įsigyti reikalingų prekių, būtų atsisakyta neproporcingų biurokratinių suvaržymų ir perdėtai sudėtingų procedūrų“, – teigiama aiškinamajame rašte. 

Šiuo metu įstatymas nustato, kad politinės partijos, įsigydamos prekių, paslaugų ar darbų, privalo vadovautis Viešųjų pirkimų įstatymu ir vykdyti įstatyme nustatytas procedūras. Išimtis politinėms partijoms nustatyta tik dėl politinių kampanijų reklamos (vaizdajuosčių, propagandinių filmų). 

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 77 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 6 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje numatoma grįžti birželio 3 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė