2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Seimas svarstys europines Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo pataisas

Seimas po pateikimo pritarė europiniam Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo pataisų projektui Nr. XIIP-1509, kuriuo siekiama užtikrinti Direktyvos 2013/1/ES reikalavimų tinkamą įgyvendinimą Lietuvos Respublikoje. 

Numatoma patikslinti šiuo metu galiojančio įstatymo reikalavimus, nustatant, kad Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai negalėtų balsuoti ar būti kandidatais, jeigu jiems šios teisės būtų atimtos kilmės valstybėje narėje. 

Siūloma, kad mūsų šalyje į Europos Parlamentą kandidatuoti norintis kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, be Lietuvoje privalomai pateikiamų duomenų, turėtų nurodyti gimimo vietą, pilietybę, paskutinįjį adresą kilmės valstybėje narėje, kad jam kilmės valstybėje narėje nėra atimta teisė būti kandidatu, ir valstybės narės vietovę ar rinkimų apygardą, kurios rinkėjų sąraše jis buvo įrašytas paskutinį kartą. Kandidato į Europos Parlamento narius anketoje gali būti pateikiama ir kitų Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytų papildomų klausimų, į kuriuos asmuo gali neatsakyti. 

Numatyta, kad kitos Europos Sąjungos valstybės narės kompetentingos institucijos prašymu ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo tokio prašymo gavimo dienos, Vyriausioji rinkimų komisija pateiktų informaciją apie tai, ar Lietuvos Respublikos piliečiui, kuris siekia būti kandidatu į Europos Parlamentą toje valstybėje narėje, Lietuvos Respublikoje nėra atimta teisė būti kandidatu. Tikrindama kandidato, kuris yra kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, užpildytus pareiškinius dokumentus, Vyriausioji rinkimų komisija turėtų pranešti kandidato kilmės valstybės narės kompetentingai institucijai apie gautus pareiškinius dokumentus prašydama pateikti informaciją apie tai, ar kandidato kilmės valstybėje narėje jam nėra atimta teisė būti kandidatu. Jeigu gavus kitos Europos Sąjungos valstybės narės kompetentingos institucijos pranešimą taptų žinoma, kad išrinkto į Europos Parlamentą asmens kilmės valstybėje narėje jam yra atimta teisė būti kandidatu ir dėl to jis negalėjo būti kandidatu į Europos Parlamentą Lietuvos Respublikoje, Vyriausioji rinkimų komisija per 5 darbo dienas po tokio pranešimo gavimo motyvuotu sprendimu turėtų pripažinti šį asmenį netekusiu Europos Parlamento nario mandato, apie tai paskelbdama savo interneto svetainėje ir pranešdama Europos Parlamentui. Laisva Europos Parlamento nario vieta užimama šio įstatymo 95 straipsnyje nustatyta tvarka. 

Projektui po pateikimo pritarė 70, susilaikė 2 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – gegužės 6 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė