2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Seimas priėmė Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymą

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymą (projektas (Nr. XIIP-1450(2), kuriuo nutarta nustatyti pasirengimo įvesti eurą, litų keitimo į eurus, litais išreikštų verčių perskaičiavimo į eurais išreikštas vertes šalyje įvedus eurą ir litų išėmimo iš apyvartos tvarką. Už teisės aktą balsavo 87 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė 13 parlamentarų. 

Pagal priimtą dokumentą Lietuvos bankas ir litų banknotus, ir litų ir centų monetas į eurus keis neatlygintinai neribotą laiką ir neribodamas sumos. Euro įvedimo dieną neatlygintinai bus perskaičiuojami visose klientų sąskaitose laikomi pinigai. Komerciniai bankai visuose savo padaliniuose neatlygintinai ir neribodami sumos litus į eurus keis 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos. Vėliau eurų banknotus bankai keis neatlygintinai dar 6 mėnesius, tačiau tik tam tikruose bankų padaliniuose, kurių sąrašą iš anksto nustatys Lietuvos bankas. Priimtu įstatymu nuspręsta suteikti bankams teisę nustatyti reikalavimą, kad norintis vienu kartu pasikeisti į eurus 15 tūkst. litų sumą klientas turės apie tai iš anksto informuoti banką. 

Kadangi Lietuvos pašto teikiamomis paslaugomis plačiai naudojasi Lietuvos gyventojai, ypač gyvenantys ne didžiuosiuose miestuose, numatoma ir Lietuvos pašto pareiga litus į eurus keisti 2 mėnesius po euro įvedimo dienos neatlygintinai, tačiau jam numatoma galimybė nustatyti maksimalią vienu kartu keistiną litų į eurus sumą. Ši pareiga įtvirtinta ir kredito unijoms. 

Įstatyme nustatyta bendra matematinė apvalinimo taisyklė, kai apvalinama į mažesnę pusę, jei po kablelio skaitmuo mažesnis už 5, ir į didesnę – kai skaitmuo 5 arba didesnis. Taip pat siekiama maksimaliai apsaugoti darbuotojų interesus perskaičiuojant litais nustatytą darbo užmokesčio dydį į eurus – jei po perskaičiavimo trečias skaitmuo po kablelio bus didesnis už 0, prie perskaičiuojamo darbo užmokesčio dydžio eurais bus pridedamas vienas euro centas. Toks pats apvalinimo principas gavėjo naudai bus taikytinas ir perskaičiuojant pensijas ir kitas socialinės apsaugos išmokas. 

Teisės akte reglamentuotas kainų ir kitų dydžių nurodymas eurais ir litais. Kainos litais ir eurais bus skelbiamos praėjus 30 kalendorinių dienų po ES Tarybos neatšaukiamai nustatyto euro ir lito perskaičiavimo kurso nustatymo dienos ir 6 mėnesius po euro įvedimo dienos. „Remiantis kitų valstybių praktika, tikimasi, kad kainų skelbimas dviem valiutomis leis sumažinti nepagrįsto kainų didinimo riziką. Taip pat pirkėjai galės greičiau priprasti prie būsimo atsiskaitymo eurais, jei dar iki euro įvedimo turės galimybę žinoti prekių (paslaugų) kainas šia valiuta, o nurodytos kainos ir litais po euro įvedimo dienos sudarys galimybę pirkėjams palyginti, ar yra skirtumas tarp kainos už tą pačią prekę (paslaugą), buvusios iki euro įvedimo ir esančios po euro įvedimo dienos“, – teigiama aiškinamajame rašte. 

Už šio įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims galės būti skiriamas įspėjimas, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – įspėjimas arba bauda iki vieno tūkstančio litų. Už pakartotinį šio įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims bus skiriama bauda iki 5 tūkst. litų, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – bauda nuo 1 iki 10 tūkst. litų. 

Priimtas įstatymas įsigalios dieną, kurią Europos Sąjungos Taryba priims sprendimą panaikinti išimtį Lietuvos Respublikai pagal Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 140 straipsnio 2 dalį. Kaip įtvirtinta šioje Sutartyje, pasiūlius Europos Komisijai, po konsultacijų su Europos Parlamentu ir aptarimo Europos Vadovų Taryboje, ES Ekonomikos ir finansų ministrų taryba nusprendžia, ar valstybė atitinka būtinas sąlygas euro įvedimui. 

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad priėmus įstatymo projektus dėl Europos Sąjungos bendros valiutos – euro – įvedimo visuomenėje kyla didžiulis susirūpinimas dėl gyventojų socialinės gerovės, nutarė priimti protokolinį nutarimą ir įpareigoti Vyriausybę iki 2014 m. gegužės 1 d. pateikti dokumentus, reikalingus Seimui įstatymo projektui dėl pensijų kompensavimo, taip pat priimti sprendimus dėl minimalios mėnesinės algos padidinimo iki bus įvesta Europos Sąjungos bendra valiuta. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė